Update

Vluchtelingendemonstraties tonen verdeeldheid Europa

In Stockholm werd ook geprotesteerd.Beeld afp

In het weekend dat een recordaantal vluchtelingen de grens tussen Servië en Hongarije is overgestoken, lieten diverse betogingen door Europa nog maar eens de verdeeldheid over het vluchtelingenprobleem zien. Trok de economische crisis een scheidslijn tussen Noord- en Zuid-Europa, bij de vluchtelingencrisis staan West- en Oost-Europa lijnrecht tegenover elkaar.

Zondagochtend meldde de BBC dat gisteren meer dan vierduizend vluchtelingen de grens tussen Servië en Hongarije overstaken. In de nacht van zaterdag op zondag volgden nog eens 1600. Daarmee komt het totale aantal vluchtelingen dat via Hongarije naar Europa trekt op zo'n 175.000. Ze werden opgevangen in tijdelijke tentenkampen in een open veld, net over de grens, vertelde de Britse correspondent.

Tot dinsdag kunnen de vluchtelingen nog eenvoudig de grens over. Daarna wordt volgens premier Viktor Orbán de grens afgesloten met het hek van vier meter hoog, dat Hongarije speciaal daarvoor heeft opgetrokken. Vierduizend soldaten worden ingezet om de orde te bewaken.

In reactie op de aangekondigde maatregelen die vluchtelingen moeten stoppen, gingen zaterdag in veel Europese hoofdsteden mensen de straat op om te demonstreren tegen het harde regeringsbeleid van Hongarije en Macedonië (die ook aangegeven heeft een muur te willen bouwen).

In Denemarken gingen de meeste mensen de straat op om vluchtelingen welkom te heten. Zo'n dertigduizend mensen verzamelden zich met spandoeken en borden in Kopenhagen, aldus de Deense politie. Ze begonnen voor het parlementsgebouw spontaan te zingen: "Zeg het hardop en zeg het duidelijk, vluchtelingen zijn welkom hier."

In Padborg, een stad aan de grens met Duitsland waar veel vluchtelingen doorheen trekken, brachten vierhonderd mensen een welkomstgroet. Een tegendemonstratie trok honderdvijftig man.

3100 vluchtelingen
De afgelopen week kwamen er in Nederland 3100 vluchtelingen aan. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zondag. Normaal gesproken arriveren er per week gemiddeld zo’n duizend tot vijftienhonderd mensen in Nederland. Defensie heeft in een kazerne in Oirschot vijfhonderd bedden neergezet. “Het is een enorme stijging”, aldus het COA (anp).

In Londen verzamelden zich duizenden mensen om vluchtelingen welkom te heten.Beeld afp

In Engeland werden op verschillende plekken marsen gehouden voor de vluchteling. De grootste was in Londen, waar tienduizenden mensen naar Downing Street liepen om premier David Cameron te bewegen meer compassie te tonen. En ook de net verkozen Labour-leider Jeremy Corbyn brak een lans voor de vluchteling. In Schotland werd onder andere in Glasgow gedemonstreerd. Ook deze actie trok duizenden mensen.

In Den Haag werd ook een 'welkomstmars' gehouden, al was de opkomst met vijfhonderd man niet zo groot in vergelijking met andere steden. In het Zweedse Stockholm kwamen zo'n duizend mensen op de been. Een kleine groep demonstranten in Parijs stonden voor de Eiffeltoren met borden waarop vluchtelingen welkom werden geheten.

In Polen werd door zo'n vijfduizend man gedemonstreerd tegen de komst van vluchtelingen.Beeld afp

Tegen de vluchteling
In Oost-Europa gingen juist vele mensen de straat op om te demonstreren tegen de opvang van vluchtelingen. Bijvoorbeeld in Polen, waar zo'n zevenduizend mensen bijeen kwamen. Zij willen niet dat Polen de komende twee jaar ruim tweeduizend vluchtelingen opneemt. "Dit is een oorlog tussen twee beschavingen", tekende een verslaggever van de Wall Street Journal op uit de mond van een van de demonstranten.

Ook in Tsjechië en Slowakije kwamen duizenden naar anti-vluchtelingendemonstraties. In Praag kwamen achthonderd mensen bijeen met spandoeken als 'Ik wil geen vluchtelingen en islam in Tsjechië'. Zij volgen de lijn van de Hongaarse premier Orbán, die in het Duitse Bild zaterdag nogmaals zijn standpunt verdedigde. "Deze mensen komen niet uit oorlogsgebieden, maar uit kampen in Libanon, Jordanië en Turkije, waar het vredig is. Ze vluchtten dus niet uit angst te worden gedood, maar voor een beter leven. Persoonlijk kan ik dat begrijpen, maar er is geen fundamenteel recht voor een beter leven. Er is alleen een recht voor veiligheid en menselijke waardigheid."

Een groep of migranten komt aan in München, nadat ze in Boedapest op de trein waren gestapt.Beeld afp

Schrapzetten
Europa zet zich schrap voor de komst van duizenden vluchtelingen in de komende weken. Vooral in Duitsland wordt een massale toestroom verwacht. Gisteren kwamen in München zo'n 13.000 vluchtelingen aan. De verwachting is dat het totaal dit weekend uitkomt op de 40.000.

Maandag wordt in Brussel verder gepraat over een verdeelsleutel om vluchtelingen op te vangen. Voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zei tijdens zijn State of the Union woensdag dat het Dublin-akkoord moet worden herzien. Dit kan ertoe leiden dat Nederland zo'n 7700 extra vluchtelingen moet opnemen. Daar is echter nog geen akkoord over.

De Duitse eurocommissaris Günther Oettinger wil dat landen een flexibel quota opgelegd moeten krijgen. Dat zei hij vandaag in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag. Als een land wel vluchtelingen wil opvangen, maar nog niet de middelen om dat te doen, dan moet dat voorlopig worden getolereerd, aldus Oettinger. Waarschijnlijk wordt ook dit plan maandag besproken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden