Vluchtelingendebat niet extreem gepolariseerd

peiling | De gematigde middengroep vindt opvang van vluchtelingen een plicht, maar is tegelijk bang voor de gevolgen.

Het debat over vluchtelingen is in Nederland niet extreem gepolariseerd, constateert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een vandaag gepubliceerd rapport. De middengroep overheerst juist: dat zijn de mensen die worstelen met het thema, die niet goed weten wat ze moeten vinden.

Onderzoekster Josje den Ridder van het SCP: "Velen zien de morele plicht om mensen in nood welkom te heten, maar zijn tegelijk bang dat opvang ten koste van Nederlanders en de voorzieningen hier gaat. Ze komen er niet goed uit."

Het SCP brengt sinds 2008 ieder kwartaal een rapport uit onder de titel 'Burgerperspectieven' over de stemming onder Nederlanders. Dit keer is extra ingezoomd op de mening over vluchtelingen. Immigratie wordt sinds eind 2015 als het grootste maatschappelijke probleem gezien door de Nederlanders.

Den Ridder: "Je merkt dat het er erg van afhangt hoe je een vraag stelt als het over vluchtelingen gaat. De vraagstelling beïnvloedt het antwoord. Ook dat duidt op gemengde gevoelens." Zo vindt 63 procent dat het een morele plicht is om mensen toe te laten die vluchten voor oorlog en vervolging (15 procent vindt dat niet en 22 procent is neutraal). Bij doorvragen blijkt een deel van hen wel voorwaarden te verbinden aan die plicht. Het mogen bijvoorbeeld alleen politieke vluchtelingen zijn. En 63 procent denkt dat er onder asielaanvragers veel economische vluchtelingen zijn. 55 procent vindt dat er te veel vluchtelingen komen.

De groep die grenzen helemaal zou willen sluiten bestaat uit 24 procent van de Nederlanders. De zorgen over de komst van vluchtelingen gaan vooral over de culturele verschillen en de grote aantallen. "Maar anderen zeggen juist weer: 'Je moet ze opvangen, ik zou ook geholpen willen worden'", zegt Den Ridder. "De meningen zijn verdeeld."

undefined

Minderheid heeft nog Vertrouwen in parlement en regering

Nog maar een minderheid van de Nederlanders heeft vertrouwen in de Tweede Kamer (45 procent) en de regering (41). Daarmee bereikt Nederland een nieuw dieptepunt in het vertrouwen in de politiek.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (CPB) constateert dit in het vandaag gepubliceerde tweede kwartaalbericht 'Burgerperspectieven'. Sinds 2008 wordt het politieke vertrouwen door het SCP op deze wijze gemeten.

"Er is niet één gebeurtenis geweest die het vertrouwen aantast, verklaart SCP-onderzoekster Josje den Ridder. "Sinds 2014 kachelt het vertrouwen langzaam achteruit. Mensen zien weinig daadkracht bij politici. Dat komt ook doordat we tegen het einde van een kabinetsperiode aanzitten. Bij de start van een nieuwe regering stijgt vaak ook het vertrouwen weer."

Positief gestemd zijn mensen over de economie. 69 procent is voldoende tevreden over de economische situatie.

Sinds eind 2015 is de steun voor uitgaven aan terrorisme sterk gestegen: 61 procent wil er meer geld aan uitgeven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden