Vluchtelingencrisis

Hongaars hek weg

Hongarije heeft het scheermesdraad verwijderd dat het langs delen van de grens met Slovenië had uitgerold. Het optrekken van de grensversperring was 'maar een experiment', liet het Hongaarse ministerie van binnenlandse zaken weten.

Over het door Hongarije vrijdag aangebrachte scheermesdraad, dat asielzoekers moest weren, was veel te doen. Slovenië en Hongarije maken beide deel uit van het Schengengebied, waarin personen vrij over grenzen moeten kunnen reizen.

Hongarije heeft de grens met Servië onlangs met een metershoog hek afgesloten en is bezig aan de Kroatische grens hetzelfde te doen. De regering in Boedapest vreest dat de asielzoekers die hun route naar Hongarije hebben verlegd van Servië naar Kroatië de omweg via Slovenië maken zodra ook de Kroatische grens dicht is.

Vluchtelingen verdronken

Zeker zeventien vluchtelingen zijn zondag bij de Turkse kustplaats Bodrum verdronken nadat de boot waarop zij zaten, was gezonken. Dat hebben de lokale autoriteiten gemeld.

De 8 meter lange boot was onderweg vanuit het Turkse Gumusluk naar het Griekse eiland Kos met 37 vluchtelingen aan boord toen het zonk. Twintig van hen konden worden gered, omdat zij op het dek zaten en zwemvesten droegen. Alle zeventien slachtoffers, onder wie vijf kinderen en vijf vrouwen, zouden uit Syrië afkomstig zijn. Ze zouden opgesloten hebben gezeten in de kajuit waardoor ze niet weg konden komen.

Rechten van kinderen

Europa moet alle vluchtelingenkinderen die Europa bereiken de veiligheid, het onderwijs en de zorg bieden waar ze recht op hebben. De Europese Kinderombudsmannen hebben daarom een taskforce opgericht. Die moet erop toezien dat Europese leiders de rechten van deze kinderen beschermen.

De taskforce handelt uit naam van veertig Europese Kinderombudsmannen uit 33 landen. De Nederlandse Kinderombudsman Marc Dullaert gaat de projectgroep leiden.

Opvang spreiden

De opvang van vluchtelingen moet beter worden verdeeld over arme en rijke gemeenten in Nederland. PvdA-leider Diederik Samsom betoogde dat gisteren in het tv-programma 'Buitenhof'. Hij constateerde dat asielzoekers 'vrij vaak' worden opgevangen in de 'wat armere gemeenten' in ons land. "Dat is een vorm van onrecht waar we wat aan gaan doen de komende tijd", aldus Samsom.

IND hele week actief

Vanwege het grote aantal vluchtelingen gaat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ook op zaterdag en zondag werken. De weekenddiensten zijn er in elk geval een halfjaar. Er zijn nu geen plannen om nieuwe werknemers te zoeken, zegt een woordvoerder. "Dat kunnen we niet aan. Je hebt zoveel capaciteit nodig om al die nieuwe mensen op te leiden, dan blijft er niemand meer over om het eigenlijke werk te doen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden