Vluchtelingenboot bij Jemen aangevallen door gevechtshelikopter

Strijders voor het Jemenitische regime nemen hun posities in in de stad Taiz.  Beeld epa
Strijders voor het Jemenitische regime nemen hun posities in in de stad Taiz.Beeld epa

Zeker 31 Somalische vluchtelingen zijn donderdag voor de kust van Jemen om het leven gekomen doordat de boot waarin zij zaten werd aangevallen door een gevechtshelikopter.

Seada Nourhussen

De kustwacht van de door rebellen gecontroleerde havenplaats Al-Hudaydah heeft dat vandaag bekendgemaakt. Volgens de rebellen zit buurland Saudi-Arabië, die de regering van Jemen steunt, achter de aanval. Het koninkrijk heeft nog niet gereageerd.

Een Jemenitische ooggetuige die op de boot zou hebben gezeten, zei tegen persbureau AP dat de vluchtelingen van het door oorlog verscheurde Jemen op weg waren naar Soedan, waar ze een veilig heenkomen zochten. Volgens ooggetuige Al-Hassan Ghaleb Mohammed werd de boot in de straat van Bab al-Mandab, tussen Djibouti en Jemen, onder vuur genomen. De doodsbange vluchtelingen zouden met hun zaklampen op zichzelf hebben geschenen om de aanvaller te laten zien dat ze geen rebellen of wapensmokkelaars waren. Daarop hield de aanval op, maar toen waren er al minstens dertig doden gevallen.

Geregistreerde vluchtelingen

Volgens een woordvoerder van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) waren alle opvarenden geregistreerde vluchtelingen. Op beelden van de houten boot en de kade van Al-Hudaydah, waar het schip aan wal is gehaald, zijn tientallen lijken van mannen, vrouwen en kinderen te zien. Tachtig andere vluchtelingen zijn volgens de autoriteiten uit het water gered. Zij worden ondervraagd, onderzocht of behandeld voor hun verwondingen. Hoeveel mensen er in totaal op het vluchtelingenschip zaten is niet duidelijk.

Ook is niet duidelijk van welke strijdende partij in Jemen de gevechtshelikopter was. In het chaotische land woedt een ingewikkelde en bloedige strijd tussen de regering van de soennitische president Al-Hadi en onder meer de sjiitische Houthi-rebellen. De Houthi’s worden gesteund door het sjiitische Iran. De regering wordt gesteund door een coalitie van soennitische landen onder leiding van het aangrenzende Saudi-Arabië. Het Arabische koninkrijk wordt logistiek weer gesteund door de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk.

Humanitaire crisis

De Saudiërs voeren al twee jaar geregeld luchtaanvallen uit op de ­Houthi’s, die oorspronkelijk uit het grensgebied met Saudi-Arabië komen en nu een groot deel van het noorden en westen van Jemen, inclusief hoofdstad Sanaa, in handen hebben. Daardoor zit de regering in de zuidelijke havenstad Aden. De strijd heeft aan zo’n 10.000 mensen het leven gekost en is de reden voor de huidige humanitaire crisis en hongersnood in Jemen. Volgens de rebellen is de aanval op de vluchtelingenboot een vergelding op een aanval van de Houthi’s een dag eerder op een gevechtshelikopter van de Saudiërs.

Zo’n 115.000 vluchtelingen kwamen vorig jaar in Jemen aan. De meesten proberen volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties via het arme en chaotische Jemen het welvarende Saudie-Arabië te bereiken. Maar vaak komen ze in handen van mensensmokkelaars, die weer banden zouden hebben met de verschillende rebellengroepen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden