Vluchtelingenboot bij Gay Pride

Veel LHBT-asielzoekers ervaren onbegrip tijdens verblijfsprocedure

Vluchtelingen die vanwege hun seksuele geaardheid huis en haard hebben verlaten, lopen tijdens de asielprocedure in Nederland vaak tegen hetzelfde onbegrip op als in hun eigen land. Om aandacht te vragen voor deze problemen, vaart tijdens de twintigste editie van de Amsterdam Gay Pride een boot mee voor gevluchte lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT).

In bijna tachtig landen is homoseksualiteit bij wet verboden. LHBT'ers die vluchten, worden volgens de initiatiefnemer van de 'LHBT-boot voor vluchtelingen' Ilias Mahtab ook in Nederland negatief benaderd. "Asielzoekers worden hier direct weer geconfronteerd met hun eigen gemeenschap, van de tolken tijdens de asielprocedure tot kamergenoten in het opvangcentrum", vertelt de voormalige vluchteling uit Afghanistan.

"Zo gebeurt het dat een Iraakse homoseksuele vluchteling een kamer krijgt toegewezen met acht heteroseksuele landgenoten. Dan moet hij zich dus weer stil houden."

De vijandige houding tegenover lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders brengt - net zoals in hun thuisland - uitsluiting, angsten en depressies met zich mee. Deze kwetsbare groep vluchtelingen is onderbelicht, vindt Mahtab. Bovendien vindt hij dat de Nederlandse belangenorganisaties die zich met de LHTB-vluchteling bezighouden - hoe goedbedoeld ook - vaak met een westerse bril kijken.

"Homoseksuele asielzoekers respecteren hun ouders en houden van hun cultuur en religie. Maar tegelijk hebben ze ruimte nodig om zichzelf te kunnen zijn. Dat dubbele moet worden weggenomen door hetero's en homo's met elkaar in gesprek te laten gaan. Het is vaak een kwestie van gebrekkige informatie." Van de 120 plekken op de Vluchtelingenboot is dan ook 70 procent voor homo- en heteroseksuele vluchtelingen. Verder varen hulpverleners mee, zoals Mahtab.

Asielorganisaties kunnen volgens de initiatiefnemer zorgvuldiger te werk gaan, door bijvoorbeeld een LHBT-expert met een vluchtelingenachtergrond bij de asielprocedure te betrekken. Dat kan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) meteen helpen bij het beoordelen van de geaardheid van asielzoekers.

De Amsterdam Gay Pride 2015 is van 25 juli tot 2 augustus. Op 31 juli is de botenparade.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden