Vluchtelingen zitten vast in een Bosnische fuik

Een groep van zo’n honderd migranten raakte aan de Bosnisch-Kroatische grens slaags met de politie. Beeld AFP
Een groep van zo’n honderd migranten raakte aan de Bosnisch-Kroatische grens slaags met de politie.Beeld AFP

Vanuit Bosnië is Kroatië de poort naar de EU. Maar de grens zit pottdicht, zo ondervindt een groep vluchtelingen.

Enkele honderden migranten en vluchtelingen hebben gisteren in het uiterste noordwesten van Bosnië de grens met Kroatië bestormd, met als doel toegang tot de EU te forceren. De Kroatische politie zette traangas in toen ze met stenen werd bekogeld. Bosnië is intussen begonnen met het terugsturen van migranten van de grens naar de hoofdstad Sarajevo, een klein vierhonderd kilometer oostwaarts.

In de ochtend braken de migranten door een kordon van de Bosnische politie voor een grensovergang in de buurt van het stadje Velika Kladusa. Daarna blokkeerden ze op een brug het reguliere grensverkeer. De Kroatische politie greep in toen de menigte stenen begon te gooien.

Tijdelijk hek

Bij de inzet van traangas raakten drie migranten gewond, onder wie een kind van vijf. De Kroaten hebben inmiddels een tijdelijk hek op de weg gezet om te voorkomen dat de vluchtelingen alsnog de grens oversteken. .

De groep had de nacht ervoor in de omgeving aan de grens doorgebracht, en was van plan dat ook afgelopen nacht te doen. Ze behoren tot de duizenden migranten die zich in het noordwesten van Bosnië bevinden, veelal in de open lucht even buiten Velika Kladusa. Ze leven ook in een verwoest gebouw aan de rand van de stad Bihac, dat begin jaren negentig tijdens de Joegoslavië-oorlog kapotgeschoten is. Lokale autoriteiten klagen al maanden dat zij de situatie niet aankunnen en hebben de regering meerdere keren om hulp gevraagd.

Opvangcentrum

Die lijkt er dan nu eindelijk te komen. Eergisteren is er een opvangcentrum geopend in voormalige legerbarakken de buurt van Sarajevo. Ook stuurt de politie vluchtelingen die proberen naar het noordwesten van het land te reizen sinds gisteren terug naar de hoofdstad. Een trein met vluchtelingen aan boord die gisteren even na middernacht het station van Bihac binnenreed, bleef daar tot de middag met gesloten deuren staan. De inzittenden mochten de wagons niet verlaten. De spoorwegmaatschappij kreeg bevel de trein rechtsomkeert te laten maken. Eenmaal aangekomen in Sarajevo, stapten velen van hen daarna weer in de trein naar Bihac. De spoorwegen zeggen hen wettelijk niet tegen te kunnen houden zolang ze een kaartje hebben.

Hongarije

Hetzelfde geldt voor busmaatschappijen. De politie haalde gisteren enkele tientallen migranten uit een bus in het midden van het land en sommeerde hun terug te gaan naar Sarajevo. Het geharrewar maakt duidelijk dat er geen eenduidig plan is.

Het aantal migranten in Bosnië neemt toe sinds Kroatië en Hongarije hun grenzen met Servië strenger bewaken, al dan niet met hekken. Duizenden staken dit jaar al illegaal de grensrivier Drina vanuit Servië over, of kwamen via het zeer bergachtige Montenegro. Bosnië heeft de bewaking van zijn oostgrens inmiddels versterkt. Het land onderhandelt met de EU over hulp van grensbewakingsdienst Frontex.

Lees ook:

Vluchtelingen wachten op de koude winter in een kapotgeschoten Bosnisch gebouw

De Bosnische grensstad Bihac weet zich geen raad met de groeiende stroom vluchtelingen. Ze komen terecht in een kapotgeschoten gebouw. Lokale bewoners schieten te hulp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden