Standplaats Godetia

Vluchtelingen redden: hoe doe je dat?

null Beeld Pauline Valkenet
Beeld Pauline Valkenet

De commandant van de Godetia, een Belgisch marineschip, is een lange man die graag praat. De Cock woont in Brugge - de mooiste stad van België, benadrukt hij - maar vaart nu rond in een enorm stuk zee ten zuidoosten van Sicilië.

Van onze correspondent Pauline Valkenet

Een paar dagen nadat Europa was geschokt door de verdrinkingsdood van 800 migranten hoorde hij dat zijn fregat naar de Middellandse Zee zou worden gestuurd. Het Europese grensbewakings-agentschap Frontex had hem en zijn 112 mannen en vrouwen nodig voor operatie Triton.

Er werd bedacht hoe het redden van de vluchtelingen op de Godetia in zijn werk moest gaan. Collega's van de Italiaanse marine vertelden hem over hun ervaringen met reddingsoperaties. Over hoe je de bootjes moet naderen, hoe de vluchtelingen moeten worden gekalmeerd, hoe ze moeten worden ontsmet. "Onze flow klopte", concludeerde De Cock. "Het enige waar wij niet aan hebben gedacht, zijn knuffels en speelgoed voor de kinderen."

Veiligheid eerst
De Godetia begint op 24 mei te patrouilleren. Elke ochtend ligt de commandant te piekeren in zijn bed: "Hoe zal het redden gaan, heb ik alles, zal ons organisatieplan werken?" Op 29 mei is het zo ver. Een kleine houten boot vol vluchtelingen. Adrenaline. Spanning. Tweehonderd vluchtelingen komen veilig aan boord. "Ik denk dan toch vooral aan de veiligheid van mijn mensen. Ze kunnen van hun rubberboot vallen, ze kunnen van de touwladder vallen. Ik wil wel met 112 man terugkomen in België."

Er volgen nog twee reddingsoperaties. Het grijpt De Cock aan. "Je ziet veel angst en wanhoop. Die mensen maken echt geen schoolreis naar Europa. Je ziet een kind met in een plastic tasje alles wat het bezit. In een tasje waar wij boodschappen mee doen, zit haar hele hebben en houwen. Terwijl wij zeuren over slecht weer, klagen over zulke pietluttigheden. Wij beseffen niet hoe ontzettend goed wij het hebben."

Hij heeft de bootvluchtelingen steeds naar havens in Zuid-Italië gebracht. "Wanneer ze van boord gaan zeg ik 'Welkom in Europa' en wens ze veel geluk."

Standplaats
In de rubriek 'Standplaats' schrijven de correspondenten van Trouw over persoonlijke indrukken en ervaringen in hun gebied. Deze keer: Pauline Valkenet uit Italië. Zij vaart mee met het Belgische fregat Godetia in het kader van operatie Triton.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden