Vluchtelingen nemen nu bergpaadjes

TORKHAM - In de puntige bergen op de grens van Afghanistan en Pakistan hebben Taliban-soldaten posities ingenomen. Zij maken zich op voor een aanval op het buurland als Pakistan de VS helpt bij een vergeldingsactie in Afghanistan.

Kathy Gannon (AP)

Pakistaanse grenswachten hebben hen gezien. ,,Ze lijken zich voor te bereiden op een totale oorlog'', zegt een van hen, Mohammed Gul. ,,Er zijn verse troepen aangevoerd op strategische punten in de bergen'', zegt Gul met een breed gebaar naar de imposante bergtoppen die hoog boven de grenspost Torkham uittorenen.

Pakistan heeft nieuwe grenswachten laten aanrukken als antwoord op de samentrekking . Zij worden gestationeerd op de tegenoverliggende bergtoppen aan de Pakistaanse kant. Een anonieme commandant wil geen aantallen noemen.

Aan de Afghaanse kant van de grens proberen Taliban-soldaten vluchtende Afghaanse burgers tegen te houden voordat ze de grote zwarte stalen deuren die de grens markeren, bereiken. Maar via smalle, levensgevaarlijke bergpaadjes, proberen velen toch de grens te passeren.

Aan de Pakistaanse kant, in Torkham, is de elfjarige Hismat, die hier met zijn tante en zesjarige zusje Marsul is. Drie dagen zijn ze onderweg geweest. Hij draagt halfkapotte plastic sandalen. Hun moeder, een weduwe, hebben ze in Afghanistan achter moeten laten.

,,We denken dat er oorlog komt, daarom willen we naar Pakistan'', zegt Hismat, terwijl zijn zusje wat priklimonade drinkt.

Hismat knippert plotseling sneller met zijn lange wimpers. Hij vecht tegen zijn tranen vecht als hij moet denken aan de dag dat het eten op was. ,,We moesten doorlopen. Mijn zusje huilde, maar er was geen eten meer.''

De jongen is zelfs nog teruggegaan naar Afghanistan om zijn moeder te zoeken, maar hij heeft haar niet kunnen vinden. ,,Bij een moskee ver van de grens zijn heel veel mensen, ik weet niet hoeveel want ik kan niet tellen. Maar mijn moeder was er niet bij'', vertelt Hismat.

Zijn tante Mariam, die zoals veel Afghanen maar een naam gebruikt, zei dat ze in Torkham wil blijven totdat haar zuster komt.

Dat lijkt hopeloos. Taliban-soldaten schuiven alle Afghanen die de grens bereiken aan de kant. Alleen vrachtwagens met voedsel worden mondjesmaat doorgelaten.

In de grensplaats zelf is het rustig. De meeste winkels zijn dicht. Groepjes mannen op houten banken nippen van hun thee met melk, en discussiëren over wat er de komende dagen gaat gebeuren.

,,Elke dag zijn er nieuwe geruchten en speculaties'', zegt Mohammed Saeed. ,,Op de markt zeggen mensen dat de Taliban oude Russische scud-raketten hebben opgesteld. Maar het zijn allemaal geruchten, we weten het niet.''

Ghalib Khan, een winkelier, vult hem aan: ,,Deze crisis maakt ons gek. Alleen God weet wat er gaat gebeuren, verder niemand. Maar we zijn bang.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden