Vluchtelingen? Liever niet zoveel mannen

asielzoekers | reportage | Stenen vliegen door de ruiten in de wijk De Tinnegieter in Heeze. De komst van mannelijke statushouders roept bij sommige bewoners weerstand op.

Auto's staan te glimmen onder de carports van de straat De Ambachten in het Brabantse Heeze. Trotse twee-onder-een-kappers kijken uit op de sterren in de ruit aan de overkant. Drie stenen gingen er zondag doorheen. Dinsdagnacht sneuvelde ook een ruit aan de andere kant van de blok, de zijde tegenover de villa's van De Tinnegieter.

Buurtbewoners nemen er afstand van. Dit is een fatsoenlijke wijk, klinkt steeds. Maar de groep van 28 statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) zien de meesten liever niet komen. De gemeente heeft daarvoor dit blok van vier voormalige zorgwoningen op het oog. Eerder woonden er epilepsiepatiënten.

"Ik vind het niet verstandig om 28 alleenstaande mannen te huisvesten in een kinderrijke woonwijk", zegt Robbert van Gompel, lid van het actiecomité tegen het plan. "Die mannen gaan rondhangen omdat ze nog geen werk hebben. Bovendien worden we door de gemeente compleet overvallen." De buurt kreeg pas deze maand - terwijl veel bewoners op vakantie waren - een brief. De vluchtelingen komen mogelijk in september al.

Voorstanders van het plan zijn er ook in de wijk. Maar de meeste inwoners willen niet met hun naam in de krant om ruzie met het andere kamp te voorkomen.

Theo van den Broek duwt net een lading snoeiafval in zijn groenbak. "Ik moest toen ik het hoorde eerst even opzoeken: wat zijn statushouders ook al weer?", zegt hij. "Ja, als er mensen met verschillende culturen in zo'n huis komen, dan gaat het misschien mis. En dat zijn dan ook andere culturen dan de onze." Maar hij relativeert de onrust. "Ik denk dat het voor veel bewoners een ver-van-mijn-bedshow is." En die stenen? "Onbehoorlijk", oordeelt hij.

De gemeente Heeze-Leende moet nog dit jaar veertig vluchtelingen huisvesten. Het gaat om mensen die de asielprocedure doorlopen hebben, benadrukt woordvoeder Monique van Tuel. "Ze zijn vaak al anderhalf jaar hier. Ze hebben dezelfde rechten en plichten als Nederlanders." In deze woningen kan de gemeente het grootste deel onderbrengen. "We hebben maar weinig sociale huurwoningen. Met deze creatieve oplossing voorkomen we dat het vinden van huizen voor statushouders ten koste gaat van inwoners die op de wachtlijst staan."

En dat rondhangen zal meevallen, verwacht Van Tuel. Zeker de eerste tijd zullen de vluchtelingen overdag taallessen volgen.

Wie overlast geeft, wordt uit azc gezet

Asielzoekers die zich misdragen, kunnen voortaan een week uit hun azc worden gezet. Dat hebben het ministerie van justie en het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers besloten. Het Coa werkt aan een apart azc met een soberder en strenger regime voor overlastgevende asielzoekers. Zolang dat azc nog niet klaar is, kunnen ze tijdelijk op straat belanden.

Huizen gezocht voor mannen alleen, vaak vaders

Het liefst vangen gemeenten vluchtelingengezinnen op. Ook de inwoners van Heeze pleiten daarvoor. Maar het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers zoekt nu vooral huizen voor mannen alleen.

"Daar zitten ook veel vaders bij", vertelt Martijn van der Linden, woordvoerder van Vluchtelingenwerk Nederland. "Bijvoorbeeld mannen die door een van de strijdende partijen in een oorlog worden opgeroepen om te vechten, en hun gezin moesten achterlaten. Ze moeten veel betalen voor de overtocht bij en hebben vaak maar geld voor één kaartje. Ze willen hun gezin later laten volgen."

Heeze staat niet alleen. Het afgelopen jaar ging er onder andere twee keer een steen door de ruit bij huizen bedoeld voor statushouders in Oss. "Er zijn incidenten, maar veel vaker gaat het goed", zegt Van der Linden. De sentimenten in de samenleving zorgen voor angst bij de statushouders. "Maar zodra de statushouders en de buurt elkaar ontmoeten, neemt de angst aan twee kanten af."

Op tijd huisvesting vinden is volgens Vluchtelingenwerk essentieel. "In een azc raken mensen gehospitaliseerd. Ze mogen niet werken, vaak niet eens zelf koken. We hebben bij vluchtelingen uit de jaren negentig gezien dat dat heel slecht is voor de arbeidsparticipatie op lange termijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden