Vluchtelingen kunnen aan de slag in de techniek

Personeelstekort bij driekwart van de bedrijven. Kwart van de studerende vluchtelingen volgt technische opleiding.

THOMAS DE WAARD

Diverse Nederlandse bedrijven gaan vluchtelingen in dienst nemen. Bouwbedrijf Dura Vermeer wil er jaarlijks tientallen als 3D-modelontwerper inwerken. De organisatie van ondernemers in de koudetechniek en klimaatbeheersing NVKL gaat in januari twintig vluchtelingen opleiden. De schoonmaakbranche is op zoek naar laag opgeleiden.

Vooral de technische sector heeft belangstelling. Driekwart van die bedrijven kampt met een personeelstekort. Daardoor blijft vaak werk liggen. Een kwart van de studerende vluchtelingen volgt een opleiding in de techniek.

Mariëtte Flipse van het Universitair Asiel Fonds (UAF), dat asielzoekers helpt bij hun studie en het vinden van werk, proeft interesse bij het bedrijfsleven. "De gedachte verdwijnt dat vluchtelingen de tijd en kosten niet waard zijn. Veel van hen - zeker die uit het Midden-Oosten - zijn hoogopgeleid en hadden dezelfde functie in het land dat ze ontvlucht zijn. Het leren van de taal is vaak al voldoende om aan de slag te gaan."

Toch moeten bedrijven als Dura Vermeer investeren in begeleiding en bijscholing. Woordvoerder Glenn Metselaar verwacht niet dat vluchtelingen over voldoende kennis beschikken om direct te beginnen. "Onze ontwerpers hebben doorgaans een achtergrond in het wetenschappelijk onderwijs. Wij vernemen dat het academische niveau in een land als Syrië gelijk staat aan een hbo-opleiding in Nederland. Dit gaan we gelijktrekken met aanvullende trainingen."

Dura Vermeer zegt nog niet te weten hoeveel geld het per werknemer beschikbaar stelt. Volgens Metselaars begint het bedrijf met drie werknemers, het moeten er uiteindelijk tientallen per jaar worden. Zij krijgen een werkmaatje vanuit het UAF én het bedrijf zelf, die helpen met het wennen aan de Nederlandse werkcultuur.

Flipse: "In culturen van vluchtelingen is het vaak gebruikelijk om terughoudend te zijn naar personen in hogere functies. Een buddy kan hun Nederlandse gebruiken leren als het maken van oogcontact of het schudden van handen."

In Nederland hebben tienduizenden vluchtelingen een verblijfstatus en mogen dus werken. Ongeveer 15.000 van hen verblijven nog in een asielzoekerscentrum. Om deze groep snel de arbeidsmarkt op te krijgen, biedt schoonmaakbedrijf Asito cursussen aan als 'alternatieve inburgeringscursus'.

Asito zegt dat de werkgelegenheid in de branche toeneemt, terwijl asielzoekers zich vervelen omdat ze nog geen werk hebben.

Flipse nuanceert deze uitspraak. "Mensen uit oorlogsgebieden zijn in het eerste stadium met andere dingen bezig. Hun prioriteit ligt bij het veilig overbrengen van familie, bij een woning en bij stabiliteit. Snel werk vinden is belangrijk, maar een geschikte baan ook. Een gevluchte arts die in een plantsoen schoffelt, daar heeft niemand wat aan."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden