Vluchtelingen, gelukszoekers en ons uitgekookte asielbeleid

Een man, vluchteling uit Zuid-Soedan, zijn familie afgeslacht, zijn vrienden vermoord, zelf gemarteld, de littekens op zijn lichaam. Maar hier gelooft men niet dat hij uit het dorp komt waar hij zegt vandaan te komen omdat hij dat niet met papieren kan bewijzen.

De oorzaak dat hij dat niet kan bewijzen is dat zijn dorp is afgebrand en hij halsoverkop is gevlucht. Voor de overtocht naar Europa heeft hij via via valse papieren geregeld en dat maakt hem zo verdacht dat de IND besluit hem geen toegang te verlenen tot ons land. Hij gaat in beroep en dat beroep wordt afgewezen omdat hij nog steeds geen bewijs heeft. Uitzetten lukt niet want zonder papieren neemt geen enkel land je terug.

Zo komt het dat de vluchteling als illegaal op straat belandt in Nederland. Hij spreekt de taal niet en wordt tot overmaat van ramp ook nog ziek.

Zorg wordt hem geweigerd omdat hij geen papieren kan laten zien. Officieel moeten ze hem wel helpen, maar de praktijk is dat het systeem niet is gemaakt voor mensen zonder identiteitsbewijs, dus administratief is zijn zorgvraag een probleem. Zijn asielaanvraag is afgewezen, maar zelf heeft hij geen idee waarom. Zijn dossier kan hij niet alleen niet lezen, hij kan het zelfs niet opvragen want ook daarvoor heeft hij papieren nodig.

In de We are here-groep, of ook wel 'de mensen van de Vluchtkerk'-groep zitten ondertussen zo'n 250 uitgeprocedeerde vluchtelingen. Een groot deel van deze mensen heeft iets dergelijks meegemaakt en van 70 van hen is op dit moment inderdaad geen dossier bekend.

Bizar is dat deze vluchteling zijn eigen medisch dossier niet op kan vragen, maar dat een willekeurig ander iemand die zichzelf wél kan identificeren, dit wel mag. Er zijn in Nederland maar een handjevol advocaten gespecialiseerd in asielrecht en mede door bezuinigingen worden advocaten die de belangen van mensen zoals deze vluchteling behartigen zwaar onderbetaald.

Waar het dus op neer komt, is dat er voor deze groep mensen maar één manier is om verder te komen in hun procedure, in het verkrijgen van medische zorg, of in het creëren van een mogelijkheid om terug te keren naar een geboorteland (ja, ook dat is regelmatig een van de wensen).

Daarom vind ik het zo goed dat er nu een actie is gestart waarbij mensen mét papieren worden gekoppeld aan mensen zonder papieren. Van de eerste 110 Vluchtkerkbewoners hebben momenteel 25 mensen die werden gekenmerkt als 'uitgeprocedeerd' op dit moment alsnog een status verkregen. 12 onuitzetbaren zijn alsnog naar hun land teruggekeerd.

Hoe dat kan? Simpel, doordat ze hulp kregen van mensen die de tijd wilden nemen om in hun dossiers te duiken. Er gaat namelijk best veel fout in de procedures en die fouten worden op deze manier opgespoord en rechtgezet.

wzh.tobethere@gmail.com is het e-mailadres van Imre, een van de superhelden achter deze nieuwe organisatie. Bij haar kan je je aanmelden als buddy, of als advocaat. Ik heb mezelf al aangemeld en het lijkt me fantastisch als u dat ook zou doen. Al was het maar om zelf te ervaren wat er nu klopt van alle verhalen die je leest over vluchtelingen, gelukszoekers en ons uitgekookte asielbeleid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden