Update

Vluchtelingen bij Idomeni beschoten met rubber kogels

Beeld anp

De situatie in Idomeni, het vluchtelingenkamp bij de Grieks-Macedonische grens, blijft zorgelijk. Zondag bestormden vluchtelingen de grensovergang, waar zij werden bespoten met traangas. Tot onvrede van minister Bert Koenders van buitenlandse zaken.

Honderden vluchtelingen in Griekenland bestormden zondagochtend de grensovergang met Macedonië. De wanhopige mensenmassa rende over een veld naar het hek op Macedonische bodem en wierp stenen. De Macedonische veiligheidstroepen aan de grens gebruikten onder andere traangas en rubber kogels om de menigte te weren.

Volgens Artsen zonder Grenzen, die bij de grens teams aan het werk heeft, vielen tientallen gewonden door het gebruik van traangas en rubber kogels. De meesten hadden last van ademhalingsproblemen. De organisatie verspreidde via Twitter foto's van gewonden die werden behandeld.

Bij de grenspost verblijven al wekenlang ruim tienduizend vluchtelingen. Maar de Macedonische autoriteiten houden de afscheiding strikt gesloten en laten niemand toe. De leefomstandigheden voor de verzamelde migranten in Idomeni zijn bijzonder slecht.

Koenders
Minister Koenders heeft hierover zijn zorgen geuit. Hij deed dat tijdens zijn bezoek aan Griekenland en Turkije. Hij wees ook op het belang van een zorgvuldige en fatsoenlijke manier van omgaan met vluchtelingen en migranten. "De situatie in het kamp is gespannen. Ik neem naar aanleiding van de gebeurtenissen van vandaag contact op met mijn Macedonische collega om navraag te doen naar de toedracht", aldus Koenders.

Hij pleitte in Istanbul in overleg met zijn Turkse ambtgenoot Mevlüt Çavusoglu voor een zorgvuldige uitvoering van het migratieakkoord tussen de EU en Turkije. Koenders benadrukte de noodzaak om humanitaire en internationaalrechtelijke afspraken te respecteren. "De Turkse autoriteiten onderschrijven deze principes en dat is van essentieel belang. Dit gaan we nauwlettend in de gaten houden."

Misstanden
Koenders sprak zondag in Istanbul ook met UNHCR en Amnesty International. Hun signalen over misstanden worden serieus genomen, maar hij tekende daarbij wel aan dat de Europese Commissie de kans moet krijgen om berichten te controleren alvorens conclusies kunnen worden getrokken.

Tegenover Çavusoglu sprak Koenders zijn waardering uit voor de gastvrijheid van Turkije. "We moeten niet vergeten dat Turkije nu al meer dan 2,5 miljoen vluchtelingen opvangt. Ze doen dat met toewijding en met veel energie. Dat verdient veel erkenning."

Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden