Vluchteling spelen / Een doolhof-decor vol verrassingen

ROTTERDAM - Even dreigt de zaak uit de hand te lopen, als Johny Momah bij herhaling weigert gehoor te geven aan het bevel van een marechaussee. De Sierraleoner wil asiel in Nederland en beslist niet in te gaan op de eis van de grensbewaker op Schiphol: terug naar Conakry, omdat hij geen vliegticket heeft. ,,Als je nu niet gaat, is het spel uit'', dreigt de marechaussee.

Tegen zo'n argument kan de verslaggever niet op. Hij is per slot van rekening naar het voormalige pakhuis Las Palmas in Rotterdam gekomen om -in de huid van een asielzoeker Johny Momah- te ervaren hoe het is om je land te ontvluchten, heen en weer geslingerd te worden door mensensmokkelaars, eindeloos te moeten wachten, en ten slotte overgeleverd te zijn aan de grillen van de bureaucratische Nederlandse immigratie-autoriteiten. Dan kun je het je niet permitteren halverwege uit het spel gezet te worden, ook al is je 'veiligheid' in gevaar.

En dus laat Johny zich terugsturen naar Conakry, om van daaruit per scheepscontainer een nieuwe kans te wagen Europa te bereiken. Meer dood dan levend komt hij ten slotte aan in de haven van Rotterdam. Een havenarbeider die hem vindt, gooit zijn reispapieren in de Maas en smokkelt Johny, verstopt tussen vuil wasgoed, langs de douane. Vanaf hier moet hij het helemaal zelf uitzoeken.

Johny Momah is een van de vijf karakters uit de door Kristian Kanstadt bewerkte interactieve theatervoorstelling 'Zonder uitnodiging, een reis als geen andere', die in het kader van Rotterdam 2001, culturele hoofdstad van Europa, nog tot eind juni te beleven is.

De verhalen van vijf vluchtelingen staan centraal. Het publiek schouwt in dit stuk voor de verandering eens niet toe, maar krijgt direct bij binnenkomst de rol van vluchteling toebedeeld. Na een korte briefing vervolgt de 'vluchteling' zijn weg in een doolhofachtig decor vol verrassingen, af en toe opgeschrikt door mitrailleurgeknetter, vliegtuiglawaai en schijnwerpers.

De gelegenheidsacteurs moeten tegen een stootje kunnen, want de (vaste) tegenspelers -45 acteurs in drie ploegen van wie een derde zelf ooit vluchteling was- schromen niet te dreigen met fysiek geweld.

Projectleidster Joke van Rossum heeft bewust alle hoofdrolspelers uit 'vreemdelingenland' geïnviteerd om mee te doen aan 'Zonder uitnodiging'. ,,In de hoop dat ze dan ook hun achterban laten komen'', verklapt Van Rossum.

Directeur Dick Schoof van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zegde al toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden