Update

Vluchteling moet steeds vaker meebetalen

De bijklussende vluchteling moet een (groot) deel van zijn salaris inleveren.Beeld anp

Asielzoekers met geld kunnen Denemarken van hun lijst met mogelijke bestemmingen schrappen. Een wet die Deense agenten toestaat het spaargeld van asielzoekers te confisqueren, heeft vandaag een meerderheid in het Deense parlement gekregen. Nederland doet zoiets trouwens al járen.

Een vluchteling met spaargeld die na een lange tocht in Denemarken aankomt, moet vanaf 1 februari zijn portemonnee trekken. Bezittingen en cash boven de 10.000 kronen (1.052 euro) moet hij meteen inleveren. Telefoons, horloges en trouwringen mag hij houden. Spullen met een sentimentele waarde blijven uit de greep van de Deense agenten.

In Nederland hoeven asielzoekers niet te vrezen dat hun spullen worden afgepakt, maar hun geld is ook hier niet veilig. Al ligt de grens aanzienlijk hoger. Als hun eigen vermogen hoger is dan 5.895 (alleenstaande) of 11.790 euro (voor een gezin) moeten ze de rest afgeven. Het idee is dat ze zo zelf bijdragen aan hun opvang.

Als asielzoekers aan het werk gaan, dat mogen ze als hun asielaanvraag een half jaar in behandeling is, dragen ze (fors) af. Verdienen ze meer dan 185 euro per maand, dan moeten ze hiervan 75 procent afstaan. Dat geldt overigens alléén voor asielzoekers in reguliere azc's, niet voor asielzoekers in crisis- of noodopvang. Zodra de asielzoeker een verblijfsvergunning heeft, krijgt hij dezelfde rechten en plichten als Nederlanders.

Het COA mag dat geld innen volgens de Regeling Eigen Bijdrage Asielzoekers (REBA). Die regeling is er sinds 2008 en schrijft voor dat asielzoekers zelf moeten melden hoeveel geld ze bij zich hebben. De afgelopen drie jaar hebben asielzoekers op die manier een half miljoen afgetikt, zo blijkt uit cijfers van het COA. De totale kosten voor de 59.000 vluchtelingen die in 2015 naar Nederland kwamen lagen met 1 miljard euro veel hoger.

Een asielzoeker die in een azc zit krijgt trouwens ook iets terug van het COA: onderdak en eet- en leefgeld tot maximaal 58 euro.

Vluchteling betaalt ook in Duitsland en Zwitserland
Ook Duitsland flirt met het idee om asielzoekers hun eigen verblijf te laten bekostigen. In de deelstaten Beieren en Baden-Württemburg moeten arriverende vluchtelingen binnenkort geld en bezittingen afstaan als die het bedrag van respectievelijk 750 en 350 euro overstijgen.

Zwitserland doet het al decennia zo. Vluchtelingen die in dat land met geld op zak arriveren, moeten alles boven de 1.000 Zwitserse frank (900 euro) meteen inleveren. Dat geld zijn ze niet per se kwijt, als ze vrijwillig binnen zeven maanden het land verlaten, krijgen ze hun geld terug. Anders niet.

Verder moeten asielzoekers die in Zwitserland een baan vinden 10 procent van hun salaris afstaan, net zo lang totdat ze 13.000 euro - het bedrag dat een asielzoeker volgens de Zwitserse regering gemiddeld kost - hebben terugbetaald.

Beide landen zeggen het logisch te vinden dat 'rijke' asielzoekers meebetalen. Dat moeten mensen met een uitkering immers ook, klinkt het.

Nazi's
De plannen van Denemarken maakten nogal wat los, zowel binnen als buiten het Scandinavische land. The Washington Post zag een verband met de nazi's, die goud en sieraden inpikten van de Joden. Toch komt de wet er nu dus. De centrumrechtse minderheidsregering vond de sociaaldemocraten aan haar zijde en had zodoende een meerderheid in het parlement.

Duitsers protesteren tegen het geld dat naar vluchtelingen gaat.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden