Vlucht ruimteveer Endeavour verloopt voorspoedig

(Novum/AP) - Het ruimteveer Endeavour is woensdagavond gelanceerd met zeven bemanningsleden aan boord. Een van hen is de lerares-astronaute Barbara Morgan (55). Zij fungeerde in 1986 als reserve voor de met de Challenger verongelukte Christa McAuliffe, die de eerste lerares in de ruimte had moeten worden. De Endeavour zal naar verwachting vrijdag bij het internationale ruimtestation ISS aankomen.

Morgan is in de Verenigde Staten een inspirator geworden, een verpersoonlijking van het ideaal dat als je maar blijft geloven, je dromen uiteindelijk bewaarheid worden. Voor NASA betekende alle media-aandacht voor de lerares die 22 jaar moest wachten op haar reis naar de ruimte een welkome afwisseling van alle negatieve publiciteit, zoals de recente berichtgeving dat astronauten in het verleden in beschonken toestand de ruimte ingingen.

Na de voorspoedig verlopen lancering wachtten bemanning en grondpersoneel in spanning de 73ste seconde af, het moment waarop de Challenger destijds explodeerde. Groot was de opluchting toen dat moment veilig passeerde. Door de luidsprekers in het ruimteveer klonk vanaf aarde het bericht: "Morgan racet naar de ruimte op de vleugels van een erfenis."

Halverwege de reis naar het ruimtestation zal Morgan vragen beantwoorden van kinderen op de basisschool in Idaho waar zij zelf lesgaf, tot NASA haar in 1998 verzocht om zich volledig toe te leggen op een training om de eerste lerares-astronaute ter wereld te worden. Als de planning het toelaat, zal zij nog tweemaal vanuit de ruimte vragen van Amerikaanse scholieren beantwoorden.

Maar de lerares is tijdens deze ruimtemissie bovenal astronaute en volwaardig lid van de bemanning die onder leiding van commandant Scott Kelly verdergaat met de bouw van het ruimtestation, dat nu voor 57 procent gereed is. Tijdens deze sessie zal er enkele duizenden kilo's aan materiaal worden toegevoegd aan het ruimtestation, waarvan de bouw in 2010 volledig afgerond moet zijn. Morgan is medeverantwoordelijk voor de bediening van de reusachtige robotarm die de spaceshuttle van zijn lading zal ontdoen. Er staan de komende weken drie en mogelijk zelfs vier ruimtewandelingen gepland, afhankelijk van de nog te nemen beslissing of de missie verlengd wordt van elf naar veertien dagen.

De Endeavour is bezig met zijn eerste missie sinds 2002. In de tussentijd is de shuttle van kop tot staart onder handen genomen. Het toestel is nu uitgerust met satellietnavigatie en een nieuw systeem om stroom van het ruimtestation af te tappen. Met die extra elektriciteit kan het ruimteveer langer aan het ruimtestation gekoppeld blijven dan ooit tevoren.

Naast Morgan en Kelly bestaat de bemanning van de Endeavour uit copiloot luitenant-kolonel Charles Hobaugh, en bemanningsleden Rick Mastracchio, Tracy Caldwell, Alvin Drew en de Canadese arts Dave Williams.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden