Vlotte start voor Eltingh en Haarhuis

EINDHOVEN (ANP) - Respect en bewondering. Zaken die de Eindhovense toptennisser Paul Haarhuis ook als dubbelspeler zo graag wil afdwingen, werden gisteren op de openingsdag van het wereldkampioenschap dubbelspel in de lichtstad in stromen over hem en partner Jacco Eltingh uitgestort.

Organisator Jacques Kloppert had de plaatselijke jeugd voor een dubbeltje op de voorste rijen gezet. Dat ging allemaal prima. De jeugd juichte, het Nederlandse koppel reageerde met 7-5 6-1 tegen Luis Lobo en Javier Sanchez en realiseerde de eerste winst in de blauwe groep.

Haarhuis en Eltingh hebben nog één overwinning nodig om zich te plaatsen voor de halve finales van zaterdag, die voor het eerst over drie gewonnen sets gaan. Ze spelen vandaag in de eerste avondpartij tegen de Canadezen Connell en Galbraith, die met 6-3 6-2 wonnen van de Amerikanen Leach en Melville.

Todd Woodbridge en Mark Woodforde, de grote concurrenten van Haarhuis/Eltingh voor de eindzege, begonnen eveneens met winst. Dat ging heel wat moeizamer: 7-6, 6-2, 6-2 tegen Tommy Ho en Brett Steven. De Australiers gaven driemaal hun opslag prijs.

Aan de andere kant deed iemand dat viermaal in zijn eentje. De Amerikaan Tommy Ho, die in zijn juniorjaren werd aangezien voor een groter talent dan Sampras en Chang, maar daarmee heel weinig heeft gedaan. In arren moede houdt hij zich nu nog uitsluitend met het dubbel bezig. Dat blijkt niet de meest verstandige keuze. Zelfs bij de beste dubbelaars staat in principe het presteren in het enkelspel voorop.

Ook bij de 'Woodies'. “Als het in de single goed gaat, stimuleert dat voor de dubbel. Het is een wisselwerking”, aldus Woodbridge. De echte toppers zijn daar niet van overtuigd. Ze pakken er vaak wel een dubbeltje bij, maar doen dat meestal met wisselende partners. Daardoor halen ze niet voldoende punten om bij de beste acht teams van de wereld te geraken. “Daar zou iets aan gedaan moeten worden”, vindt Paul Haarhuis. “Mensen als Sampras en Agassi erbij geven meer uitstraling.”

Meer toppers zou meer concurrentie kunnen betekenen. Daarvoor is Haarhuis niet bang. “Kijk maar naar Stockholm. Daar deed iedereen mee. Maar in de halve finales stonden mooi de vier vaste dubbelcombinaties.”

Voor de breedte zou het wel wat uitmaken. Er zou dan geen plaats zijn geweest voor iemand als Luis Lobo. De Argentijn is pas 25 en heeft nu het enkelspel er al aangegeven. Haarhuis voelde feilloos aan dat die de zwakke stee was in de combinatie met Sanchez. Hij retourneerde elke bal in diens richting en forceerde daarmee de uitkomst van de eerste set. Op het vierde breekpunt joeg de opgejaagde Argentijn een bal, die ver uit zou zijn gegaan, met groot geweld buiten de lijnen. Na die ongelukkige actie verweerden de Spanjaard en de Argentijn zich alleen nog symbolisch.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden