Weblog

Vloer geïsoleerd: geen koude voeten meer?

Guido Heidendal bevestigt de isolatiefolie onder mijn woonkamervloer. Beeld Vincent Dekker
Guido Heidendal bevestigt de isolatiefolie onder mijn woonkamervloer.Beeld Vincent Dekker

Het jaar is bij ons goed begonnen. De eerste maandag van 2014 stonden ze al op de stoep: de mannen die onze vloer van Tonzon vloerisolatie gingen voorzien. Besparen we nu gas? De eerste tekenen zijn hoopvol.

Vincent Dekker

Wat ik vorig jaar het 'beste slechte nieuws sinds tijden' kon noemen, is sinds een week gewoon goed nieuws. In oktober hadden de mannen van klussenbedrijf Puurnatuur het te druk om mijn vloer te isoleren, maar nu kropen ze dan toch in onze kruipruimte om er daar een soort zilverkleurige disco van te maken, zij het van slechts een centimeter of 50 hoog...

Paul Woudstra, eigenaar van het bedrijf, had de zaak vooraf goed ingeschat. Ongeveer anderhalf dag waren hij en Guido Heidendal in de weer om de vloer onder onze woonkamer en keuken van Tonzon-folie te voorzien. Ook zijn de verwarmingsbuizen in de kruipruimte met extra isolatiefolie omwikkeld. Daar zat al een soort isolatiemantel omheen, maar die liet toch nog wel wat warmte door.

Comfort
Al meteen de eerste avond kreeg ik het idee dat ik minder koude voeten had als ik in de woonkamer zat op een plek waar de isolatie al was aangebracht. Was dat reëel? Mijn vrouw zegt nu sinds een paar dagen dat ze geen koude voeten meer krijgt. Voelen we wat we willen voelen? Comfortverbetering is een van de pluspunten die Paul Woudstra ons voorspelt...

Je wordt meteen nieuwsgierig of het effect zo snel zo sterk is te voelen, dus heb ik een thermometer op de grond gelegd. Die geeft nu 's morgens vroeg, na een nacht weinig of niet stoken, toch nog 14 graden aan. Lijkt niet slecht. Maar ja, ik was natuurlijk vergeten om dit soort metingen al te doen voordat de vloer werd geïsoleerd. Dus dit levert geen zinnige vergelijking op.

Graaddagen
De beste, en meest objectieve, test is denk ik toch om te zien of onze gasrekening omlaag gaat. Dat gaat deze winter natuurlijk hoe dan ook gebeuren, want zo zacht als nu is een winter zelden geweest. Dat maakt vergelijken echter beslist niet onmogelijk.
De website mindergas.nl kijkt namelijk niet alleen naar wat je daadwerkelijk aan kubieke meters gas verbruikt, maar ook naar de temperatuur buiten. Ze gebruiken de zogeheten gewogen graaddagen om je verbruik te kunnen vergelijken met voorgaande perioden. En die vergelijking is denk ik een heel betrouwbare graagdmeter voor al of niet zuiniger stoken.
Ik merkte dat al toen ik de muren van de woonkamer en keuken liet isoleren. Het gasverbruik per graaddag dook met bijna twintig procent omlaag! Dus ben ik nu ook weer heel benieuwd naar hoe het gasverbruik zich de komende weken ontwikkelt. Het zou opnieuw tien tot twintig procent moeten kunnen schelen.

Donderdag is d-day
Ik zal u goed op de hoogte houden van wat er echt gebeurt. Ik noteer twee keer per maand de stand van de gasmeter. De eerstkomende metercheck staat voor 16 januari, donderdag dus, op het programma.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden