Weblog

Vloeibare lucht als opslag voor zonne- en windenergie

Peter Dearman in zijn garage met een flesje vloeibare lucht waarmee een motortje wordt aangedreven. Beeld
Peter Dearman in zijn garage met een flesje vloeibare lucht waarmee een motortje wordt aangedreven.

Grote ontwikkelingen komen niet alleen in Silicon Valley maar ook in Engeland soms uit een garage. Een Britse doe-het-zelf uitvinder heeft bedacht dat je overtollige stroom kunt opslaan in de vorm van vloeibare zuurstof en stikstof.

Opslag, ik schrijf het hier voortdurend, is voorlopig dé bottleneck bij de grootschalige toepassing van duurzame energie. Op zonnige en winderige dagen krijgen we teveel stroom van onze zonnepanelen en windmolens, in windstille nachten te weinig. Dus moet je groene energie kunnen opsparen.
Peter Dearman heeft een opslagsysteem bedacht dat lucht koelt, zo ontdekte ik dankzij een gulle groene tipgever. Allereerst haalt hij er de CO2 en het water uit, om bevriezing te voorkomen. Vervolgens koelt hij de overblijvende zuurstof en stikstof tot min 190 graden Celsius. Dan worden die gassen een vloeistof. Als je energie nodig hebt, voeg je een beetje warmte toe waardoor de vloeistof weer gas wordt. Dat zet daarbij sterk uit en kan zo een turbine aandrijven die stroom levert.
Dearman was er vooral op uit om grote en kleine motoren op vloeibare lucht te laten lopen, en ook dat wordt nu in de praktijk gebracht. Maar een ander bedrijf: Highview Power Storage, heeft zijn idee omgezet in een grootschalig energie-opslagsysteem.

Restwarmte
Het proces is in principe erg inefficiënt. Uit de turbine komt nog maar een kwart van de energie die je bij het koelen en verwarmen hebt gebruikt. Maar: de energie om te verwarmen kan laagwaardig zijn, de restwarmte van een gewone elektriciteitscentrale bijvoorbeeld. Restwarmte die nu veelal nog ongebruikt de lucht in gaat of via koelwater rivieren verwarmt, wat niet alleen zonde is van de energie maar ook nog eens ongewenst voor de vissen in die rivier.
Gebruik je zulke restwarmte en doe je nog een paar slimme dingen, dan komt het rendement op 70 procent, en dat is zeker de moeite waard. Een goede batterij haalt 80 procent. Maar, zo zegt een deskundige tegen de Britse omroep BBC droogjes: "We hebben hier geen batterij-industrie en wel volop technische mensen die dit soort systemen kunnen bouwen."
Een bijkomend voordeel is dat Liquid Air Energy Storage, of Laes, betrekkelijk eenvoudig is te bouwen en te onderhouden, en heel grootschalig kan werken. Er is twee jaar proefgedraaid met een systeem direct naast een elektriciteitscentrale en daar heeft de Laes zich bewezen. Deze zomer is het eerste commerciële exemplaar verkocht aan een energiebedrijf in Zuid-Afrika.

(U hebt van mij nog altijd een reactie tegoed op de vele reacties op mijn korte opslag-serie. Het vergt wat meer tijd. Maar wat in een goed vat zit...)

Meer opslag krijgt u (te zien) als u me geregeld volgt op Twitter: @VincentDekker4.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden