Vlinders

Het asfalt is heet en de lucht boven het wegdek trilt. De weg voert van Besançon over de Zwitserse grens naar het bergdorpje Verbier. In de cd-speler zit een schijfje van Boudewijn de Groot. Hij zingt over een vlinder.

Antal Crielaard

Zo te sterven op het water met je vleugels van papier

Zomaar drijven na ’t vliegen in de wolken drijf je hier.

In de warme lucht cirkelen tientallen vlinders. Sommige vliegen in paartjes, ze draaien dansend om elkaar heen. Ze gebruiken de ruimte van de weg, de open vlakte tussen twee percelen bos. Er zijn gele vlinders, oranje, bruine en soms ook een blauwe of witte. Ze drijven argeloos op de thermiek; houden geen rekening met de voorbijrazende karavaan van Tourvolgers, als altijd haastig op weg, vol gas naar weer een nieuwe etappeplaats.

Sommige vlinders ontsnappen aan de dood, maar velen vinden hun einde op mijn voorruit. Pok. Pok. Pok. Bijna in het ritme van het liedje van De Groot. Ze laten een vette bende achter op het glas. Soms een gele streep, soms een oranje, bruine of rode spetter. Er blijft niet veel van de vlinders over. Met de ruitenwissers zijn de resten bijna niet weg te krijgen. Het is geen eenzame dood die ze sterven – maar wel een rauwe.

Verdienen ze geen eigen lied?

Zo te sterven op een voorruit met je vleugels van papier

Zomaar kleven na ’t vliegen in de wolken plak je hier

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden