Vlinders pieken eerder dan normaal in stikstofrijke zones

REDACTIE GROEN

In de warme en zonnige lentemaanden april en mei waren er dit jaar duidelijk meer vlinders dan normaal. Dat geldt niet voor de zomervlinders. Die fladderen met evenveel rond als gemiddeld in de afgelopen 24 jaar. Wel piekten ze dit jaar twee weken eerder dan normaal, al in de eerste week van juli.

Bruin zandoogje is tot nu toe de onbetwiste nummer één bij de vlindertellers van het Landelijk Meetnet Vlinders. Op 248 routes telden zij deze zomer al 25.961 bruin zandoogjes. Het koevinkje staat met 10.005 getelde exemplaren op de tweede plaats, op de voet gevolgd door 9.072 klein geaderd koolwitjes.

Om zicht te krijgen op veranderingen in de dagvlinderstand in Nederland en op de mogelijke oorzaken van achteruitgang, zoals verdroging, vermesting en maaibeleid, heeft De Vlinderstichting in 1990 samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het Landelijk Meetnet Vlinders opgezet. Langs vaste routes tellen vrijwilligers van de Vlinderstichting de vlinders jaarlijks op dezelfde manier.

In het nieuwe nummer van het wetenschappelijke tijdschrift Basic and Applied Ecology, brengt de Wageningse entomoloog Michiel Wallis de Vries de ontwikkelingen in de vlinderstand rechtstreeks in verband met de aanwezigheid van stikstof in de planten en bloemen waarmee rupsen en vlinders zich voeden.

Snel groeiende en mobiele vlindersoorten van een stikstofrijke omgeving nemen nu in aantal toe, zegt Wallis de Vries, en verspreiden zich over een groter gebied. Terwijl de langzaam groeiende vlindersoorten, afkomstig van voedselarme milieus, het nu dubbel moeilijk hebben.

Hun leefgebied verdwijnt en vanwege hun gebrekkige mobiliteit hebben ze het ook nog eens extra moeilijk met het vinden van een andere geschikte plek.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden