Vlieland

Bereisde Nederlanders over hun favoriete reisbestemming. Ally Derks, directeur van documentairefestival IDFA, zit nu in Ouagadougou, maar tipt Vlieland.

Waarom is Vlieland de ultieme reisbestemming?

„Ik reis het hele jaar voor mijn werk, naar filmfestivals over de hele wereld. Dat is heel bijzonder, maar ook erg hectisch. Op Vlieland vind je de rust, de zee, de lucht, de vrijheid. Het eilandgevoel. Ik kom al mijn hele leven op de waddeneilanden – sinds 1991 heb ik op Vlieland een vaste plek voor mijn tent, met mijn man en kinderen. In het voorseizoen gaan we vaak in de weekenden en de vakanties. Weer of geen weer. In de zomervakantie gaan we een paar weken. Na de zomer komt het er niet van: dan werk ik alle weekenden, in de aanloop naar het IDFA, in november.”

Ga je wel eens ergens anders heen op vakantie?

„Pfoe, dat moet meer dan vijftien jaar geleden zijn geweest. Ik ben toen met mijn man Bob wel eens naar Griekenland geweest. Ook weer eilanden dus.”

Wat is er op Vlieland te doen?

„Eigenlijk is er bijna niets te doen. Ik doe op Vlieland heel huiselijke dingen, waar ik de rest van het jaar niet aan toe kom. Lezen, boodschappen doen, koken, met de buurvrouw praten, spelletjes doen met de kinderen. Twee van mijn kinderen zijn inmiddels pubers. Die willen niet meer met hun ouders opgescheept zitten op vakantie. Maar ze komen hier ook al jaren en hebben vrienden hier. Ze hebben nu in de zomer een baantje op het eiland.”

Wat is het bijzonderste dat je er hebt meegemaakt?

„We zijn een keer met een hele groep mensen naar de Vliehors gegaan, het zandgebied aan de westkant van het eiland. Barbecue mee, drank mee – dat werk. Daar zit ook de luchtmachtbasis. Iemand van ons bleek daar iemand te kennen en toen mochten we de verkeerstoren op. Dat is heel spectaculair: de F16’s komen daar ongeveer recht op je af vliegen. Die jongens zijn toen nog met een legertruck voor ons naar het dorp gegaan om meer bier te halen. Ik geloof dat we flamenco met ze gedanst hebben op die grote zandvlakte. Zeker weet ik het niet meer, maar het was memorabel.”

Wat moet je er zeker gaan doen?

„Rond het eiland fietsen en wandelen, dat is altijd prachtig. Vlieland is klein, maar je komt vrijwel niemand tegen. Zelfs op het strand, zeker als je buiten het seizoen komt.”

Wat moet je beslist niet doen?

„Vlielanders hebben een grondige hekel aan kouwe kak. Je moet dus niet uit de hoogte doen. Dan zullen ze je misschien nog wel groeten, maar een biertje krijg je dan nooit meer van ze.”

Valt er op culinair gebied veel te beleven?

„Je moet er niet heen gaan voor grote culinaire belevenissen – die zijn op het eiland zeer zeldzaam.”

Voor wie is het geschikt?

„Voor mensen met kinderen, mensen die rust zoeken en mensen die niets willen en niets hoeven.”

Zijn er nadelen aan Vlieland?

„Die kan ik eigenlijk niet bedenken: het is een volmaakt eiland.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden