Vliegveld Lelystad gaat fors groeien

Lelystad Airport mag definitief uitbreiden. Dat wordt deze week officieel bekend, zo meldt het ANP na berichtgeving van die strekking bij de NOS. Het definitieve besluit over uitbreiding van de luchthaven werd vorig jaar uitgesteld omdat er nog allerlei procedures doorlopen moesten worden.

Het is de bedoeling dat Lelystad vanaf 2018 in stappen wordt uitgebreid en vakantievluchten van Schiphol overneemt, dat zich dan vooral richt op intercontinentale vluchten en overstappers. Die vluchten zijn lucratiever voor Schiphol dan de directe bestemmingsvluchten die nu naar Lelystad verplaatst gaan worden. Het verschuiven van vluchten moet ervoor zorgen dat Schiphol zelf niet door de maximaal toegestane grens van 500.000 vluchten per jaar breekt. De luchthaven vreest die grens snel te bereiken als er geen uitwijkmogelijkheden zijn.

Lelystad moet uiteindelijk kunnen groeien tot 45.000 vluchten en 6,7 miljoen passagiers per jaar. In eerste instantie begint de luchthaven met een capaciteit van 5000 vluchten vanaf 2018, pas in 2033 wordt de maximale capaciteit verwacht. Om het extra vliegverkeer aan te kunnen moet een nieuwe start- en landingsbaan van 2400 meter worden gebouwd en een passagiersterminal. Schiphol, dat eigenaar is van de luchthavens Lelystad en Eindhoven, steekt daar 90 miljoen euro in. Het kabinet trok eerder al 50 miljoen euro uit voor de verbetering van de bereikbaarheid van Lelystad Airport. De regio legt daar 20 miljoen euro bij.

De gemeente Lelystad en de provincie Flevoland zijn in principe altijd voorstander geweest van de uitbreiding van de luchthaven. Natuur-, Milieu- en dierenwelzijnsorganisaties zijn mordicus tegen. Vogelbescherming Nederland en de Vogel- en Natuurwacht Zuid-Flevoland roepen de Tweede Kamer op een beslissing voor uitbreiding van Lelystad Airport op dit moment te voorkomen. De natuurorganisaties vinden dat nu besluiten tot uitbreiding van het vliegveld onverantwoord is. "Er is een te groot risico voor de vliegveiligheid en de omringende natuurgebieden. De kans op vogelaanvaringen is niet goed onderzocht en lijkt groot te zijn", stellen de organisaties. Zij wijzen erop dat het vliegveld vlakbij zeer vogelrijke natuurgebieden ligt, waaronder de Oostvaardersplassen. De organisaties vrezen soortgelijke situaties als bij Schiphol, waar ganzen worden geruimd voor de vliegveiligheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden