Vliegtuigfabriek Airbus krijgt reuzenorder van Spaanse maatschappij

MADRID, TOULOUSE (AFP, DPA) - Europees vliegtuigfabrikant Airbus heeft een grote order van Iberia in de wacht gesleept. De Spaanse luchtvaartmaatschappij heeft 76 vliegtuigen met een waarde van 400 miljard peseta (f 5,3 miljard) besteld.

Het pakket bevat een vaste order van vijftig toestellen, op 26 andere neemt de Spaanse luchtvaartmaatschappij een optie.

Voor Airbus is het de op twee na grootste order uit zijn geschiedenis. De grootste is die van de Amerikaanse maatschappij US Airways, die vorig jaar november 124 Airbussen bestelde en een optie nam op 276 toestellen.

Airbus' aartsrivaal, de Amerikaanse fabrikant Boeing, heeft daarmee het nakijken. Iberia heeft alleen een uit 1990 daterende optie op acht Boeing-757's omgezet in een order.

De keuze voor Airbus houdt verband met de standaardisering van de Iberia-vloot voor korte en middellange vluchten rond de Airbus-320, ten koste van Boeing en zijn partner McDonnell-Douglas. De toestellen, die vanaf 2004 in dienst komen, dienen ter vervanging van oude Boeing-727's en DC-9's.

De voltallige Iberia-vloot zal daardoor voor tweederde uit Airbussen bestaan tegen nu nog een kwart. De luchtvaartmaatschappij beraadt zich nog op vernieuwing van haar vloot aan vliegtuigen voor langste afstanden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden