Update
Vliegtuig stort neer in Ethiopië: 157 doden, onder wie 19 VN-medewerkers
Alle 157 inzittenden - 149 passagiers en acht bemanningsleden - zijn om het leven gekomen bij de vliegtuigcrash met een toestel van Ethiopian Airlines vanmorgen. In eerste instantie ontstond onduidelijkheid over de nationaliteiten van de slachtoffers en werd gedacht dat er vijf Nederlanders aan boord zaten. Dat werd later ontkend door het ministerie van buitenlandse zaken. Op een lijst die de vluchtmaatschappij via Twitter heeft verspreid, staan inderdaad geen Nederlanders, maar vijf Duitsers.
Het gaat om een Boeing 737 die vanuit Ethiopië onderweg was naar Nairobi in Kenia. Volgens de staatsomroep waren aan boord van de rampvlucht passagiers met 33 verschillende nationaliteiten. Ook waren er volgens de Verenigde Naties 19 VN-functionarissen aan boord die onderweg waren naar een milieuconferentie in Nairobi. Het kantoor van de premier van Ethiopië condoleerde in een verklaring via Twitter de nabestaanden.
Accident Bulletin no. 1
— Ethiopian Airlines (@flyethiopian) 10 maart 2019
Issued on march 10, 2019 at 11:00am
Ethiopian Airlines will release further information as soon as it is available. Updated information will also be on Ethiopian Airlines website at https://t.co/Je7pXoKxHh pic.twitter.com/07wKZHPVPl
Volgens een verklaring van de vliegmaatschappij werd het contact met het toestel kort na het opstijgen in Addis Abeba verbroken. Het vliegtuig was toen ter hoogte van de plaats Bishoftu op ongeveer 60 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad. Reddingswerkers zijn onderweg naar het gebied.
Boeing 737 Max
Het toestel was een Boeing 737 Max. De piloot van Ethiopian Airlines meldde problemen met het toestel en vroeg toestemming om terug te keren naar Addis Abeba, zo zegt de vliegmaatschappij. Het is de tweede keer binnen zes maanden dat er een toestel van dat type crasht. Op 29 oktober stortte een vliegtuig van Lion Air kort na het opstijgen in Jakarta neer in zee. Beide toestellen waren slechts een paar maanden oud.
Uit onderzoek bleek dat bij het toestel van Lion Air een defecte sensor de crash veroorzaakte. Deze sensor gaf verkeerde informatie over het vliegtuig waardoor de neus van het toestel telkens naar beneden dook. Piloten probeerden 24 keer het toestel handmatig weer recht te krijgen. Na elf minuten verloren zij definitief de controle over het vliegtuig waarna het in zee stortte. Na de ramp met Lion Air gelastte de Amerikaanse Onderzoeksraad NTSB (National Transportation Safety Board) extra inspecties voor dit type toestel.
Wereldwijd vliegen er zeker 174 toestellen van dit type. Zo hebben Tui Fly en Corendon een of meerdere Boeing 737 Max in hun vloot. Er staan nog 4490 orders open bij Boeing. Het toestel is populair vanwege onder andere het lage brandstofgebruik.