Vliegrampen met toppolitici

SMOLENSK (ANP) - De Poolse president Lech Kaczynski is zaterdag omgekomen door een vliegtuigcrash in Rusland. Het is niet de eerste keer dat een vliegramp een staatshoofd, regeringsleider, minister of topdiplomaat het leven kost. Een kort overzicht.

ANP

1957 - Na een serie toespraken vliegt president Ramon Magsaysay (49) van de Filipijnen terug naar de hoofdstad Manilla. Het presidentiële vliegtuig crasht tegen een berg. De begrafenis van de populaire Magsaysay wordt bijgewoond door ongeveer twee miljoen mensen.

1961 - De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de Zweed Dag Hammarskjöld (56), is in Congo. Hij wil een einde maken aan gevechten in het zuiden van het land. Zijn toestel stort neer bij de plaats Ndola, net over de grens in Zambia. De oorzaak van de crash is nooit opgehelderd.

1994 - Een vliegtuig met de Rwandese president Juvénal Habyarimana (57) en de Burundese president Cyprien Ntaryamira (39) wordt uit de lucht geschoten bij het vliegveld van de Rwandese hoofdstad Kigali. Habyarimana was een etnische Hutu. Uit wraak vermoorden radicale Hutu's honderdduizenden etnische Tutsi's en gematigde Hutu's.

1996 - De Amerikaanse minister van Handel Ron Brown (54) is voor een handelsmissie in Kroatië. Een vliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht brengt hem naar Dubrovnik. In dichte mist, kort voor het inzetten van de landing, crasht het vliegtuig tegen een heuvel.

2002 - Een helikopter met Aleksander Lebed (52) aan boord vliegt in dichte mist tegen hoogspanningskabels en stort neer. Lebed was in 1996 derde bij presidentsverkiezingen, maar sloot een verbond met het Kremlin. In ruil voor zijn steun aan president Jeltsin kreeg Lebed een hoge post.

2004 - De Macedonische president Boris Trajkovski (47) is op weg naar een economische conferentie in het Bosnische Mostar. Kort voor aankomst, in slecht weer, crasht zijn vliegtuig in de flank van een heuvel.

2005 - Sudanese vicepresident en ex-rebellenleider John Garang (60) crasht met zijn helikopter. Hij was op weg naar huis na een ontmoeting met Ugandese president Museveni. De oorzaak van crash is omgeven door twijfels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden