Vliegramp (17).

Vliegramp (17)

Een vreemd soort nationaal zelfbeklag was niet van de lucht, terwijl mijns inziens hier duidelijk sprake was van een ramp met 'voorbedachte rade'. Minister-president Lubbers bakte het in dit kader wel heel erg bruin met zijn 'ach en wee' en met hem de ministeries van economische zaken, verkeer en waterstaat en Vrom.

Beeldspraak over verbondenheid nu en in de toekomst komt bij mij over als een halve waarheid, die zich zal openbaren als een hele leugen, wanneer de verantwoordelijke ministeries het vliegverkeer niet gaan indammen. Sterker nog: uitgerekend het ministerie van milieu legt met allerlei halfzachte mitsen en maren de uitbreiding van Schiphol geen strobreed in de weg!

Nog los van de risico's dat er af en toe vliegtuigen zullen verongelukken, is het een ramp dat zo'n miljoen mensen heel direct worden opgeofferd aan ons nationale gouden kalf, de economie, waar we geacht worden omheen te dansen.

Nou, ik bedank ervoor en roep iedereen op onze leugenachtige beleidsmakers met hun gelegenheidskrokodilletranen weg te stemmen.

Ubbergen-B. Geurink

Vliegramp (18)

Volgens een bericht in Trouw moet verdere uitbreiding van Schiphol worden geblokkeerd, zolang er geen pertinente duidelijkheid bestaat over de veiligheid van het luchtverkeer rond de nationale luchthaven.

Dit schrijven de ministers van verkeer en waterstaat, Vrom en economische zaken aan de Tweede Kamer. Indertijd is het Plan van aanpak gepresenteerd. Dit plan bevatte een samenhangend pakket van. . . 'maatregelen die bijdragen aan - men lette op de volgorde - de verhoging van de kwaliteit van het leefmilieu in het gebied rond Schiphol, aan de versterking van de mainport-functie alsmede aan de integrale inpasbaarheid daarvan door middel van een samenhangend ruimtelijk- en milieubeleid voor dit gebied'.

Nu er zo veel doden worden betreurd en zovele nabestaanden blijvend door diep leed zijn getroffen, struikelen de hoofdverantwoordelijken voor het Plan van aanpak over elkaar om haastig de (nood)rem aan te trekken over dat plan. Niemand zal onze bewindslieden beschuldigen van gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel. Kortzichtigheid is echter wel een verwijtbaar iets.

Nu Alexander Pola gestorven is, denken wij aan het programma Farce majeure: 'Wat een land, wat een land, waar dat allemaal maar kan'.

Heemstede-J. A. Monster

Smakeloos

In Trouw van 6 oktober stond een artikel over het pas verschenen boek van Joanne Klink 'Gesprekken met Paulus'. In deze lange mediamieke wegen opgetekende gesprekken vraagt Paulus ook begrip voor de rencarnatiegedachte.

Boven het artikel prijkte de kop 'Vroegere apostel Paulus blijkt ook lid van de New Age-beweging'. Waarom zo'n dubieuze, subjectieve kop? Wilde de bedenker hiervan de rencarnatiegedachte belachelijk maken of was het als grap bedoeld? Hoe het ook zij, deze benadering kwam bij mij zeer negatief over.

Uithoorn-I. J. de Boo

Varkens

Als reactie op het verhaal van Jan Lammers in Trouw van 10 oktober zou ik het volgende willen opmerken:

Jan Lammers stelt dat hij in de koran heeft gelezen dat het varken het smerigste beest is dat op aarde rondloopt. Als boer weet ik, dat als een varken goed is gehuisvest of in de vrije natuur rondloopt, het een van de zindelijkste dieren is.

Voor wat betreft het alleseter zijn, zou je het varken met een mens kunnen vergelijken. Als je op een beurs of congres het gedrag van de vretende mens aanschouwt, kies ik voor het varken.

Het levende wezen op deze aarde dat echt smerig is, zou ik de mens willen noemen.

Enumatil-A. van der Horst

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden