Vliegen

Als ze op Schiphol dezelfde whizzkids en rekenmachines gebruikten bij het verwerken van het vliegverkeer, als die ze de geluidsoverlast laten berekenen benevens de bezetting van de startbanen en het aantal morgen te verwachten passagiers, dan kwamen er dagelijks een paar vliegtuigen ontijdig naar beneden. Maar ze kijken wel uit bij Schiphol dat ze die vergissing niet maken.

Ruud Verdonck

Het zou mij niet verbazen wanneer ze het rekentuig zelfs over aparte gebouwen hebben verdeeld. En alles over de geluidsoverlast wordt uitgerekend in de kamer tegenover die van de directeur: hier is de nieuwe uitkomst, mannen, verzin er even een geloofwaardig sommetje bij. Want zelfs één neergestort vliegtuig per eeuw is al een beetje slecht voor de naam van Schiphol en dus slecht voor de economie en dus voor het land.

In Nederland staat Schiphol inmiddels open en bloot model voor alle vormen van geknoei met cijfers. Er wordt niet eens met schaamte een draai aan gegeven. Het hoort erbij. Ik ken die kerosinepaus Cerfontaine van Schiphol al jarenlang niet anders dan met van die toelichtingen zoals minister Zalm achteraf, die zíjn eigen geknoei ook altijd aan derden toeschrijft en met even overweldigend succes als die baas van Schiphol. Als ik het goed begrepen heb, moeten de rekenfouten van Schiphol worden gezien als argumenten tegen de larmoyante verhalen van milieugroeperingen. Alleen hele domme mensen hadden dat niet in de gaten, heb ik de afgelopen dagen begrepen. Mensen die net zo stom zijn als de mensen die een huis onder een aanvliegroute hebben gekocht.

Maar ook internationaal heeft Schiphol een naam van maffiaformaat gekregen. Nabij Parijs hebben ze evenveel vliegvelden als wij in heel ons land. Daar kan niks meer bij zonder dat omwonenden er last van krijgen. Ze hebben nu een oplossing bedacht. Ze willen Schiphol als bij-vliegveld van alle vliegvelden rondom de Franse hoofdstad. Iemand daar heeft blijkbaar studie gemaakt van de mogelijkheden binnen vijf uur treinen van Parijs en inderdaad, Schiphol is de enige luchthaven in Europa die compleet een staat binnen de staat is geworden. Vroeger dachten ze aan Denemarken, maar tegenwoordig zeggen ze in Frankrijk: Nederland, is dat niet de berm van Schiphol?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden