Vliegenthart ontkent pedagogisch gat

DEN HAAG - Ouders in Nederland moeten meer ondersteuning krijgen. Bovendien moet iedereen die met jeugd te maken krijgt, zijn verantwoordelijkheid nemen als opvoeder.

Dat schrijft de Raad voor de Maatschappelijke Ontwikkeling, een adviescollege van het kabinet, in het gisteren gepresenteerde rapport 'Aansprekend Opvoeden'.

De raad hekelt het gebrek aan kinderopvang en het wegbezuinigen van het buurt- en jeugdwerk, waardoor een 'pedagogisch gat' is ontstaan.

Kinderen en jongeren moeten meer voorzieningen krijgen. Bij het ontwerpen van buurten moet meer rekening met jeugd worden gehouden: voorzieningen voor de -met name oudere- jeugd zijn meestal het sluitstuk van bouwplannen.

Consultatiebureaus moeten volgens de raad meer mogelijkheden krijgen om ouders direct voor te lichten over pedagogische vraagstukken. De vorming van grote scholen is volgens de raad funest voor de betrokkenheid van leerlingen: het onderwijs moet weer kleinschaliger.

Volgens hoogleraar jeugdstudies en mede-opsteller M. de Winter is het een misverstand te denken dat alleen ouders verantwoordelijk zijn voor de opvoeding. ,,Een simpel voorbeeld: als Albert Heijn kinderen van vijftien jaar gewoon het populaire alcoholhoudende drankje breezers laat kopen, neemt men geen verantwoordelijkheid, terwijl men die wel draagt.''

Hetzelfde geldt volgens De Winter voor crèches, scholen en andere organisaties die met kinderen te maken hebben. ,,Een spontane houseparty zul je altijd wel houden. Maar je moet toch op zijn minst de jongeren voorlichten over de gevolgen van de verschillende soorten pilletjes. Niet ingrijpen is ook pedagogisch beleid, en wel het ergst denkbare, want jongeren voelen zich erdoor miskend, niet serieus genomen.''

Staatssecretaris Vliegenthart, die om het advies had gevraagd omdat kinderen steeds meer tijd buiten het gezin doorbrengen, bestreed bij de presentatie het bestaan van een 'pedagogisch gat'. ,,Natuurlijk zijn er her en der wel lacunes. Maar de meeste jongeren leven gelukkig in een gezin, blijkt uit onderzoek.'' Voorzitter J. de Bruin van de Nationale Jeugdraad wil dat het volgende kabinet als motto 'jeugd, jeugd, jeugd' kiest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden