Vliegensvlug gaan deze boeren naar de grootste biologische vakbeurs

Een blik op de Biofach van 2016.Beeld ANP

Een groep boeren en ondernemers uit Noord-Nederland vliegt morgen per chartervliegtuig van Eelde naar Neurenberg, voor een bezoek aan de grootste biologische vakbeurs ter wereld. De Groningse gedeputeerde Henk Staghouwer, organisator van de reis, licht toe.

Een uitstapje naar de vakbeurs Biofach, betaalt de provincie dat?

“Uitstapje? Ik spreek liever van een werkbezoek. Ik heb deze reis georganiseerd, omdat de provincie Groningen biologische landbouw wil stimuleren. De provincie betaalt een deel van de reis. Wie mee wil, moet zijn eigen ticket betalen. Het is voor boeren ook een investering in zichzelf, vind ik.”

Biologische landbouw bevorderen – hoe doet u dat?

“In ons collegeakkoord hebben we als provinciebestuur 500 duizend euro gereserveerd om Groningse boeren te ondersteunen bij het overschakelen op een biologische bedrijfsvoering. Zo’n overschakeling duurt al gauw twee jaar, en boeren worden daarin begeleid en gecoacht. Dat betalen wij. De vraag naar biologische producten neemt alleen maar toe, daar ligt dus een economische kans. Ik heb een heel groen hart, maar dat economische motief is minstens zo belangrijk.”

De provincie Groningen telt nog vrij weinig bioboeren. Hoe verklaart u dat?

“Inderdaad is maar zo’n 3 procent van het Groningse landbouwoppervlak biologisch, terwijl dat in Flevoland wel 10 procent is. Ik denk dat het ermee te maken heeft dat de Groningse grond lastiger te bewerken is. En het wordt nog extra lastig doordat je in de biologische landbouw geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen mag gebruiken. Maar ik probeer zulke praktische problemen op te lossen door boeren aan elkaar te koppelen. Ze kunnen bijvoorbeeld machines met elkaar delen. Volgens mij zijn de problemen te overkomen, ik zie voldoende kansen.”

Op de beurs Biofach staan meer dan 2500 biologische voedselproducenten uit de hele wereld. Wat kan een melkveehouder uit Onstwedde leren van – pakweg - een olijvenboer uit Portugal?

“Dat is lastig om zo concreet te zeggen. Het gaat om het verbreden van je blik, om het opdoen van ideeën, ook al kun je daarvan misschien maar 5 of 10 procent toepassen in je eigen bedrijf. In Duitsland is de transitie naar biologische landbouw al veel verder dan in Nederland, daar kunnen we ongetwijfeld wat van leren.

"Zelf ben ik het verleden bakker geweest, ik was eigenaar van een aantal bakkerijen. Om een voorsprong op anderen te krijgen, zocht ik altijd naar nieuwe ideeën, ook in het buitenland. Ik ben in Atlanta geweest, in San Francisco, in Parijs, in Düsseldorf. Sommige ideeën hebben me vooral geld gekost, andere waren een succes. Nee, ik vertel niet welke, dat vind ik aanmatigend.”

Biologische boeren willen milieuvriendelijk werken. Zou u dan niet beter de trein naar Neurenberg kunnen nemen dan het vliegtuig?

“Haha. De benenwagen kan ook nog. Maar ja, dan moet je overnachten en dat kost ook geld. Over de duurzaamheid van vliegen kunnen we een hele boom opzetten. Wij hebben nu deze afweging gemaakt. Doet u zelf alles op de fiets?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden