Vliegende wijnmakers in het Pays d'Oc

Importeurs: Alliance Vinicole, Heesch (0412-455948) Wijnimport van Broekhuizen, Amsterdam (020-6626208) Gastrovino, Tilburg (013-5350255) Vinoblesse, Baarn (035-5425567)

Nu lijkt noch blauwe noch oranje wijn erg te vertrouwen, maar uitvoerige bestudering van het achteretiket leidde tot de conclusie dat het in beide gevallen toch om een witte wijn moest gaan. Sterker nog, naar alle waarschijnlijkheid ging het hier zelfs om precies dezelfde witte wijn. Dat maakte kiezen nog moeilijker. Na veel wikken en wegen werd het uiteindelijk 'oranje'. Het was tenslotte bijna koninginnedag.

Het behoeft geen betoog: hier gaat zonder schroom de vorm boven de inhoud. Natuurlijk, een mooi etiket of een mooie fles zal altijd sneller tot kopen verleiden. Maar blauwe of oranje wijn, dat gaat toch wel erg ver.

De producenten moeten van alles verzinnen om hun product aan de man te brengen, zeker als dat gebeurt via de supermarkt. En natuurlijk moeten vooral de Fransen op dit moment een stapje harder lopen om het vorig jaar verloren terrein enigszins te herwinnen.

Ironisch genoeg zijn het Australiërs die de Fransen een handje helpen. Australische wijnmakers en -bedrijven geven het Pays d'Oc, in het zuidoosten, als een van de weinige streken de nodige dynamiek. In navolging van de werkwijze in hun eigen land werken ze hier met druiven die overal in de streek worden aangekocht. Eigen wijnmakers, die in september in Australië toch niet aan de slag kunnen, gebruiken de modernste technieken op wijngebied om frisse en exotische wijnen te maken. Daarna 'signeren' ze de wijnen, als echte kunstenaars. Dat laatste is vooral van belang voor de Engelse en Amerikaanse markt, waar men een uitgesproken zwak heeft voor min of meer bekende wijnmakers, met de nadruk op mákers. Het Pays d'Oc voldoet aan alle gestelde eisen en het is dan ook het (enige) deel van Frankrijk dat werkelijk scoort, beter dan alle andere.

Domaine Saint-Hilaire, Viognier 1994 Wijnimport van Broekhuizen, ¿17,50

Een Australisch bedrijf dat zeer veel bemoeienis heeft met het Pays d'Oc is Hardy's. Hardy's staat in Australië bekend om zijn goede Chardonnay. Bij de Vin de Pays d'Oc valt vooral een heel aangename Viognier op, uitgebracht onder de naam Domaine Saint-Hilaire. De viognier komt uit de Rhone en is zeker geen gemakkelijke druif. Bovendien staat in de Languedoc veel recente viognier-aanplant, nog te jong om echt goede wijnen te kunnen voortbrengen. Het zal dus geen verbazing wekken dat veel Viognier uit dit nieuwe wijnland slap en dun is. Deze van Hardy's is de uitzondering die de regel bevestigt. Hij heeft heel goed het karakter van deze druif, met veel sap, wat rozijnen, abrikozen, vol en rijk, niet te droog, met een mooie lengte en zuiverheid. Meestal is het juist een bourgognedruif die de show steelt: chardonnay. Een van de beste van het pays d'oc is die van het Domaine de Clovallon. De '93-er is uitzonderlijk mooi en krachtig, zeer rijk, bijna bourgondisch van karakter, getoast, heel vol, met een fraaie lengte, concentratie en finesse (Alliance Vinicole, ¿22,50).

Les Fumées Blanches, Sauvignon Blanc 1995, J + F Lurton Gastrovino, ¿8,45

Er zijn ook Fransen die zich de snelle manier van werken van de Nieuwe Wereld in korte tijd eigen hebben gemaakt. Men gebruikt graag de term flying winemakers, maar zelf zijn ze daar niet zo van gediend. Jacques en François Lurton behoren tot deze nieuwe generatie. Jacques maakt wijn in onder andere Chili, Argentinië en Spanje, maar ook in het Pays d'Oc. François verkoopt de producten van zijn broer. Als basis dienen druiven die op contract worden gekocht. De afgelopen jaren is de kwaliteit gestaag gestegen. Hoewel Jacques van oorsprong wit maakt, is rood op dit moment niet minder interessant. Leuk wit maakt hij van de sauvignon blanc. De Fumées blanches is een heel zachtgeurige sauvignon, met even wat zoet, een goede frisheid, heel lekker in de smaak, met niet te veel zuur. Zijn Cabernet-sauvignon 1995 is heel aangenaam rood, rijp en dik, als een lekkere confiture, maar nog levendig ook, door een aangenaam zuur en een beetje stevigheid.

Les Trois Vallées, Chardonnay 1994 Albert Heijn ¿7,95

Goede wijnen hebben altijd hun prijs, en té goedkoop gaat echt niet. Albert Heijn heeft sinds kort een serie Pays d'Oc-wijnen voor ¿4,95: gezellige buikflesjes met een druivenetiket, allemaal op basis van een andere (bekende) druif. Helaas is geen ervan een aanrader, en een enkele druif is zelfs echt niet lekker. Bij de EDAH is een serie Oc-wijnen te koop onder de naam 'Les Cépages'. Deze wijnen zijn wél aardig, maar ze kosten dan ook ¿7,95 per fles (de Cabernet-sauvignon werd vorige keer vermeld). Albert Heijn heeft ook wijnen van Fortant, de grondlegger van dit type landwijn. Deze Fortant-wijnen, in prachtige flessen, zijn redelijk, maar bieden geen echte kwaliteit (meer) voor hun geld. Het beste uit het Pays d'Oc bij Albert Heijn blijft onveranderd de 'Les Trois Vallées', en dan vooral de Chardonnay. Deze heeft een zoetje, wat fruit, een aangenaam bitter, elegant, sap, licht, wel typisch, niet zo vet, mooi zuiver en fris. De sauvignon blanc is niet vervelend, maar mist wat volheid.

Domaine Des Murettes 1994 Vinoblesse

Ooit ontstond de Vin de Pays d'Oc als alternatief voor de officiële appellations, omdat druiven werden gebruikt die binnen de appellations niet waren toegestaan. Cabernet en merlot bijvoorbeeld waren (en zijn) voorbehouden aan Bordeaux. Het Domaine de Murettes maakt daarom verschillende wijnen: een Minervois (¿11,95) op basis van de officiële druiven en een vin de pays met een stevige dosis merlot en cabernet. Deze Vin de Pays (¿10,-) is heel aangenaam: er is lekker fruit, sap, wel wat stevigheid en bitter, het zit goed in elkaar, hij is lekker mondvullend en vlezig, kruidig, bos, aardbei, zuidelijk, maar fris genoeg. Wat in de Minervois kan, is ook mogelijk en gebruikelijk in andere appellations van deze streek, zoals Corbières, Coteaux du Languedoc en andere. Ook daar zijn veel boeren te vinden die naast hun appellation-wijn nog een voortreffelijke 'landwijn' maken. Vaak zijn deze wijnen meer dan de moeite waard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden