Vliegen naar de zon is zondig

De anglicaanse bisschop van Londen roept christenen op milieuvriendelijker te leven. Ook Nederlandse kerken blazen het thema nieuw leven in.

Staat u op het punt om het vliegtuig te pakken voor een welverdiende vakantie? Dan zou schuldgevoel u passen. Want, zegt bisschop van Londen Richard Chartres, het is zondig om naar de zon te vliegen, of om een benzineslurpende auto te kopen. Dat schaadt het milieu.

De anglicaanse bisschop roept christenen op milieuvriendelijker te leven. Over een paar maanden verschijnt zijn boekje ’Rijkdommen van de aarde’ dat alle kerken zullen ontvangen.

„Egoïstische keuzen, zoals met het vliegtuig op vakantie of een grote auto kopen, zijn een teken van zonde”, zegt de bisschop, die vindt dat het begrip ’zonde’ soms veel te beperkt wordt voorgesteld. „Zonde beperkt zich niet tot een lijst met morele fouten.”

Chartres zegt geen ’fatwa’s’ tegen vliegen te willen uitroepen’, maar hij vindt ’dat mensen, zeker christenen, verantwoordelijkheid dragen voor de schepping, hun buren, de armen in de wereld en hun welzijn’. Het is nu van doorslaggevend belang om de aarde minder te belasten, en we moeten de beslissingen over onze levensstijl in dat licht nemen, aldus de prominente bisschop.

Chartres is ook voorzitter van de werkgroep voor het milieu van de Church of England. Als de kerk een moreel beroep doet op mensen om meer rekening te houden met het milieu, dan moet ze zelf ook het goede voorbeeld geven, luidt de redenering. In juni lanceerde de kerk de campagne shrinking the footprint (verklein de voetafdruk) om de eigen organisatie ’groener’ te maken. Alle kerken moeten het energieverbruik in hun gebouwen en van hun activiteiten in kaart brengen om dat verbruik vervolgens in de komende jaren te verminderen. De anglicaanse kerk in Engeland heeft daarvoor ook een doelstelling geformuleerd. De kerk, die heel grote en soms zeer tochtige eeuwenoude kathedralen en kerken bezit, streeft ernaar dat in 2050 haar uitstoot van broeikasgassen nog maar veertig procent bedraagt van de huidige uitstoot.

„Voor de kerk in de 21ste eeuw is een goed milieu niet een extra keuze maar een zaak van rechtvaardigheid”, zegt de aartsbisschop van Canterbury op de website van de campagne (www.shrinkingthefootprint.cofe.anglican.org). „Het is daarom centraal in wat het betekent om een christen te zijn.”

Chartres moedigt daarom ook dominees aan om het in hun preken vaker over de zorg voor het milieu te hebben. Voorbeelden van ’groene’ preken komen op het internet om de predikanten te helpen. In zijn boekje zal Chartres ook tips geven om de uitstoot van schadelijke broeikasgassen te verminderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden