Vliegbewegingen Oranjes in kaart gebracht

DEN HAAG (ANP) - Het Koninklijk Huis gebruikte het regeringstoestel KBX afgelopen jaar voor bijna 493.000 euro. Het vloog voor ruim 400.000 euro met burgertoestellen en liet zich door de luchtmacht voor een kleine 270.000 euro rondvliegen.

Dat hebben de ministeries van Verkeer en Waterstaat en Defensie laten weten op vragen van het PvdA-Kamerlid Ella Kalsbeek. Voor het gebruik van het regeringsvliegtuig door het staatshoofd en diens echtgeno(o)t(e) zijn er geen beperkingen, laten de ministeries het Kamerlid weten.

,,Voor de overige leden van het Koninklijk Huis gelden voor vluchten in het kader van het openbaar belang evenmin beperkingen. Voor privé-vluchten van deze overige leden van het Koninklijk Huis gelden wel beperkingen ten aanzien van het aantal uren voor het regeringsvliegtuig en het bedrag dat per jaar voor inhuur beschikbaar is.''

Grens

Voor het regeringsvliegtuig ligt genoemde grens op 50 uur; andere vliegtuigen mogen per kalenderjaar voor maximaal 130.000 euro worden ingehuurd. ,,Indien het aantal uren of het bedrag wordt overschreden, vindt verrekening plaats. Er is dan ook geen sprake van een openeinderegeling'', schrijven de departementen.

De situatie is vergelijkbaar bij de transportvliegtuigen en helikopters van het ministerie van Defensie. Voor het gebruik door het staatshoofd en diens echtgeno(o)t(e) gelden ook hier geen beperkingen. Voor de overige leden van het Koninklijk Huis bestaan er voor vluchten in het kader van een openbaar belang ook geen beperkingen.

Voor privé-vluchten van de overige leden van het Koninklijk Huis zijn wel beperkingen ten aanzien van het aantal uren. Het gaat hier om een maximum van 65 uur voor transportvliegtuigen en 30 uur voor helikopters.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden