Vlekvrij in het wit

Diet Groothuis is dichter en probeert haar huis op orde te krijgen - en te houden.

DIET GROOTHUIS

Reacties naar stuurnaardiet@gmail.com of www.twitter.com/DietGroothuis

Een lome zomer is bijna voorbij, onze zonbruingebrande velletjes zullen binnenkort terug veranderen in bleekwitte schilletjes, tenzij we van onszelf al bruin van huid waren. Wit stond ooit voor zuiverheid en puurheid. Onbevlekt door de klamme tentakels van het dagelijkse leven met zijn verlokkingen en verleidingen, droeg een bruid fier wit - of ze innerlijk werkelijk rein was deed niet ter zake. Een witte huid was ook chic. Met de huidige toename van het aantal gevallen van huidkanker zal dat binnen een paar decennia wel weer het geval zijn, maar zo ver zijn we nog niet.

Witte kleren staan maar weinig mensen goed, al helemaal niet in de winter. In de zomer is het niettemin een razend populaire kleur, alle nadelen ten spijt. Want oh, die vlekken, die ellendige vlekken. Zijn ze op gekleurde kleding al een uitdaging, op wit vormen ze een regelrechte bezoeking. Weinig mensen ontsnappen aan het binnen een uur besmoezeld en beduimeld rondlopen in hun witte plunje. Sommigen lossen dat op door tien witte broeken aan te schaffen, een toenemend aantal mensen draagt nooit meer wit of iets lichtgekleurds.

Niet alleen is het een klus om in witte kleding vlekvrij te blijven, zelfs voor wie op kantoor zit - voor peuters, landbouwers, fietsenmakers, tuinfanaten en vuilnismannen is witte kleding sowieso niet aan de orde - maar om het kledingstuk wit te houden. Want witte kleding vergrauwt of vergeelt in hoog tempo, na een paar wasbeurten is de glans er meestal af. Het vraagt dus om een speciale behandeling.

Een überschattige manier om dat te doen, is een paar wilde kastanjes laten meedraaien in de wasmachine. Volgens flink wat mensen werkt dat echt. Ik draag nooit wit dus ik heb het niet kunnen verifiëren maar ik hoor graag jullie ervaringen. Een schijfje citroen mee wassen, schijnt ook te helpen en vergeelde fijne witte was wordt volgens sommigen na een nacht weken in karnemelk weer hagelwit.

Voor wie dat iets te veel 'Berendien uut Wisp'-achtig klinkt, gebruikt in ieder geval vooral geen vloeibaar wasmiddel. Waspoeder houdt (witte) was langer mooi en is ook beter voor je wasmachine. Houd witte was apart, was het niet samen met gekleurde was, week het vóór in een oplossing met groene zeep, of voeg een eetlepel soda aan het wasbakje toe. Je kunt ook steradent nemen, zo'n kunstgebittablet. Direct op de was leggen geeft rare vlekken, maar in het wasbakje voorkomt het grauw worden van je witte was. Er zit wel bleekmiddel in dus je was slijt er harder van dan normaal. Je kunt ook een zuurstofbleekmiddel met percarbonaat kopen, maar dat kan belastend zijn voor huid en oppervlaktewater.

Er bestaat nog een mooie oplossing van moedertje natuur. In de zon leggen en een paar uur laten bleken.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden