Vleesverwerker Selten verwerkte mogelijk duizenden paarden

Vleesverwerker Willy Selten Beeld ANP
Vleesverwerker Willy SeltenBeeld ANP

Vleesverwerker Willy Selten uit Oss heeft mogelijk duizenden paarden door zijn vlees verwerkt. Dat zei inspecteur-generaal Harry Paul van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) vrijdag in Nieuwsuur.

redactie

De NVWA heeft in eenvijfde van de monsters die in het bedrijf van de vleesverwerker zijn genomen paard aangetroffen, aldus Paul. 'Wij sluiten zeker niet uit dat het om duizenden paarden gaat', voegde hij eraan toe.

De opsporingsdienst van de NVWA viel het bedrijf op 15 februari binnen omdat het vermoeden bestaat dat paardenvlees is gemengd met rundvlees en als puur rundvlees is verkocht. Ongeveer 50 miljoen kilo vlees van Selten moet uit voorzorg van de markt worden gehaald.

Het is niet bekend waar het vlees vandaan komt. De NVWA weet niet of het vlees gekeurd is, of er resten van medicijnen inzitten of dat er zieke dieren zijn geslacht, adus Paul.

Willy Selten zegt dat al zijn vlees is gecontroleerd en goedgekeurd. Hij spant een kort geding aan om de terugroepactie van het vlees drastisch te beperken. Het bedrijf noemt de beslissing van de NVWA 'te gek voor woorden" en zegt dat de actie veel meer onrust veroorzaakt dan is gerechtvaardigd.

Juridisch adviseur Frank Peters van Selten ontkende in Pauw & Witteman vermenging van rund- met paardenvlees op grote schaal. Volgens hem is recent bij een partij een vergissing gemaakt waarbij paardenvlees en rund vermengd raakten.

'Willy Selten heeft een onberispelijke staat van dienst', aldus Peters. Zijn baas is er geestelijk slecht aan toe, zei hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden