Corona in het slachthuis

Vleesverwerker komt ook de woonvertrekken controleren in de strijd tegen het coronavirus

Beeld BELGA

Het door het coronavirus getroffen vleesverwerkingsbedrijf Vion komt met aanvullende maatregelen om veiliger te kunnen werken. 

Om sluiting van slachterijen te voorkomen heeft de sector voor vleesverwerkende bedrijven dinsdagavond extra maatregelen gepresenteerd om veiliger te kunnen werken aan minister Carola Schouten van landbouw. Zij had de slachthuizen een ultimatum gegeven nadat op meerdere locaties waar varkens worden geslacht en tot vlees verwerkt een opvallend hoog aantal medewerkers besmet bleek met het coronavirus. 

Het gaat onder meer om een vestiging van vleesverwerker Vion in Groenlo, waar bijna een kwart van de werknemers het virus onder de leden heeft.  Van de 147 positief geteste medewerkers wonen er 68 in Nederland en 79 in Duitsland. Eerder werden medewerkers positief getest in filialen in Scherpenzeel en Noord-Duitsland. 

Woonomstandigheden

Vion beloofde de minister een reeks verscherpte maatregelen door te voeren zodat er veilig gewerkt kan worden bij het bedrijf.  “We blijven in gesprek om te zien wat nodig is”, zei Schouten na afloop, die benadrukte dat het niet aan haar is om slachthuizen te sluiten, maar als er onveilige werksituaties zijn, wil ze wel de NVWA-medewerkers beschermen. En zonder NVWA-toezicht mag in een slachthuis niet worden geslacht. Die mogelijkheid ligt nog steeds op tafel.

De aanvullende maatregelen die Vion voor ogen heeft gaan behoorlijk ver en reiken tot buiten de werkvloer, blijkt uit een persbericht van de vleesverwerker. Zo gaat een speciaal team van het bedrijf een analyse maken van de woonomstandigheden van een deel van zijn medewerkers. De marktleider in vleesverwerking (jaaromzet 5,1 miljard euro) maakt veelvuldig gebruik van flexwerkers uit Oost-Europa, die vaak in groepen wonen en reizen. 

Het team zal zich voornamelijk richten op gezamenlijke leefruimtes. “Waar wij problemen waarnemen, zullen wij de betreffende medewerkers in bescherming nemen en thuis in quarantaine laten gaan en vervolgens voor vervangende woonruimte zorgen”, stelt het bedrijf. Ook in het veiliger vervoeren van zijn medewerkers gaat Vion extra inspanningen leveren door ruimere bussen beschikbaar te stellen.

Vaak testen

Verder gaat Vion onder meer de werktijden nog verder verlengen om de kans op onderling contact tussen groepen medewerkers verder te verkleinen. “Dat is al eerder geregeld, maar dat doen we nu nog ruimer”, aldus Vion. Tot slot roept het bedrijf op om medewerkers in de gehele sector voor vleesverwerkende bedrijven ‘preventief en meermaals’ te testen op het virus.

Ondertussen zijn alle medewerkers in Groenlo getest. Dat heeft voor zover bekend niet geresulteerd in nieuwe positieve tests, meldde de Veiligheidsregio dinsdagavond. Zo’n 10 procent van de besmette mensen heeft klachten. Zondag waren nog circa dertig medewerkers  ‘zoek’.  De Veiligheidsregio had het bedrijf 48 uur gegeven om alle gegevens van medewerkers aan te leveren. Dat is inmiddels gebeurd en zij zijn ook getest.

Werknemers slachterij besmetten flatbewoners in Duitse Rhede

Vijf werknemers van de Groenlose slachterij Vion hebben veertien medebewoners van een flatgebouw in de Duitse plaats Rhede besmet met corona. Dat meldt De Gelderlander op basis van onderzoek onder de 105 bewoners van het gebouw. Het stadsbestuur van Rhede, een plaats met 20.000 inwoners vlak over de grens bij Winterswijk, kwam in actie na de sluiting van slachterij Vion in Groenlo, vorige week woensdag. 

Van de met corona besmette Vion-werknemers wonen er vijftien in de regio Borken, vijf van hen in dezelfde flat in Rhede. De bewoners van tien van de in totaal dertig appartementen in het flatgebouw hebben door de Duitse overheid een quarantaine van veertien dagen opgelegd gekregen. Ook zijn er tolken ingeschakeld om de uit Roemenië en Polen afkomstige bewoners te helpen en worden ze geholpen bij het kopen van levensmiddelen.

Lees ook:

Waarom slaat het coronavirus juist in slachterijen zo hard toe?

Volgens sommige publicaties is het niet toevallig dat het coronavirus toeslaat in de vleessector. Maar hoogleraar Mart de Jong meent dat de oorzaak eerder buiten dan binnen de muren van de vleesfabriek ligt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden