'Vleesverlaters' moeten tijdschrift Sla! redden

AMSTERDAM - Sla!, een tijdschrift voor vegetariërs en 'vleesverlaters', verkeert in moeilijkheden. Het blad werd anderhalf jaar geleden opgericht om mensen te helpen alternatieven te vinden voor het eten van vlees. Hoewel door BSE en varkenspest de markt voor vegetarisme juist lijkt te zijn gegroeid, kampt Sla! met een tekort van 500 000 gulden.

Nico Koffeman, creatief directeur van het blad, is een actie gestart om het geld bijeen te krijgen. “Er is inderdaad een markt voor Sla!”, zegt Koffeman. “Distrifood, het vakblad van de levensmiddelenhandel, heeft onderzocht dat 3,5 miljoen mensen één of meer dagen per week geen vlees eten. Deze 'vleesverlaters' hebben behoefte aan informatie.”

Vorig jaar, ten tijde van de varkenspest en BSE, had Sla! een oplage van 70 000. Nu is die gedaald naar 35 000. Koffeman: “Wij hebben in elk nummer zo'n 15 vegetarische recepten. Mensen die ons blad een jaar lang ontvangen, hebben dus een enorme voorraad. Daardoor is de verkoop van losse nummers gedaald tot zo'n 15 000. Dat is voor ons een dieptepunt.” Dus is Sla! op zoek naar de mensen die het blad nog niet kennen. “Wij zijn zonder budget en dus zonder reclame begonnen, zo van: we zien wel hoe groot het enthousiasme is. Dat bleek heel groot. Uitgever VNU noemde het onbestaanbaar dat we zoveel losse nummers verkochten zonder publiciteit te maken. Maar nog steeds hebben veel mensen nog nooit van ons gehoord. Die willen we met een betaalde advertentiecampagne bereiken.”

Sla! is in gesprek met financiers. “Uitgevers bijvoorbeeld zijn best geïnteresseerd. VNU heeft wel voor kleinere doelgroepen bladen op de markt gebracht. Maar ze willen dan toch vlees en vis in ons blad, en dat weigeren wij. En er zijn ook best adverteerders, maar we willen geen gesponsord magazine worden.” Daarom wil hij een lezersactie starten. “Het weekblad De Groene Amsterdammer en de Belgische krant De Morgen hebben dat ook gedaan. Die hebben lezers en sympathisanten om geld gevraagd. Als 500 lezers duizend gulden willen geven, dan zijn wij er al. En onze lezers waarderen ons blad. Uit onderzoek bleek dat ze ons gemiddeld een 8,5 gaven.”

De directeur heeft de koningin, ook een 'vleesverlater', een abonnement op Sla! gegeven. “Zij eet op woensdag geen vlees. Iemand die in de keuken van het paleis komt, vertelde ons dat ze die vleesloze maaltijden vaak fantasieloos vindt. Er heerste zelfs paniek over in de keuken.” Of de koningin nu lekkerder eet op woensdag weet hij niet. “Wij hebben nog geen reactie gehad.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden