Vleesloze protestdag België Justitie is er nog steeds niet in geslaagd hormonenmafia op te rollen

BRUSSEL - “De beenhouwers vechten al twintig jaar tegen de hormonen”, zegt de slagersvrouw, “Maar het is nu te laat om dat gevecht nog te winnen, er gaat teveel geld om in de hormonenhandel.”

Veel merkt ze niet van de vleesloze dag die gisteren in België werd gehouden, precies een jaar na de moord op vleeskeurder Karel van Noppen. “We hadden daags tevoren veel volk in de winkel. Ik dacht: die mensen willen misschien vermijden dat ze op de vleesloze dag moeten komen. Maar het kan ook zijn dat ze het slechte weer van vandaag hadden voorzien.”

Het is op deze vleesloze dag bepaald niet stil in de beenhouwerij. De slagersvrouw kan er niet om treuren: “Het zijn wij toch niet die daarvoor moeten boeten. Wij zeggen al twintig jaar dat er iets aan de hormonen moet gedaan worden. We hebben het certificaat van onze leverancier, dat het vlees hormonenvrij is. En nu schrijft men in d'n gazet dat er van die certificaten ook niets klopt. Wij betalen voor de vleeskeuringen, laten ze die dan uitvoeren.”

Overheidsinstellingen, ziekenhuizen en universiteiten en het Belgische leger sloten zich gisteren aan bij de symbolische actie tegen de hormonenmafia. In de kantines was er geen vlees op de kaart te vinden. Zelfs de Boerenbond deed mee, die er door velen van wordt verdacht te veel belangen te hebben bij de hormonenhandel om ertegen te strijden. De medewerkers van de Boerenbond konden gisteren voor de lunch kiezen uit tomaat gevuld met garnalen of pladijs (schol).

Het was gisteren precies een jaar geleden dat Karel van Noppen werd doodgeschoten in zijn woonplaats Wechelderzande in de Kempen. Van Noppen werkte als keurder bij de speciale 'hormonencel' van het Instituut voor veterinaire keuring. De zestien leden van die hormonencel zijn gerechtigd onaangekondigd keuringen te verrichten. Zij zijn in de slachthuizen bepaald niet geliefd. Zeker Van Noppen niet, die door vriend en vijand een harde kop werd toegedicht en een gebrek aan tact.

Zijn moordenaars zijn nog altijd spoorloos. Heel België is ervan overtuigd dat zij gezocht moeten worden in de hormonenmafia. Van Noppen en verscheidene collega's waren eerder al bedreigd, gemolesteerd en het mikpunt van aanslagen. Van Noppens weduwe heeft weinig hoop dat de moordenaars van haar man ooit gegrepen zullen worden. Van Noppen wordt al genoemd in het rijtje Naim Khader, Gerald Bull, André Cools en de slachtoffers van de bende van Nijvel. Moorden die België hebben geschokt, maar die nooit zijn opgelost.

En zoals in die eerdere gevallen duiken ook rond Van Noppen verhalen op die ieders voorstellingsvermogen te boven gaan. Over de leiding van de Veterinaire Keuring die eigenhandig slachthuizen en rundermesters goedbetaalde tips gaf over op handen zijnde controles. Over justitie die in de eerste uren na de moord iedere kans liet liggen aanwijzingen te vinden. En over de politici die harder tegen Van Noppen streden dan tegen de hormonenmafia. In een boek dat de Vlaamse journalist Paul Keysers nu over Van Noppen heeft gepubliceerd, wordt niemand gespaard. Ook dat is gebruikelijk in België. Evenals de felle reacties vanuit de politiek op dergelijke publikaties, in dit geval van Wivina Demeester. Demeester zou als lid van de Vlaamse regering Van Noppen op het matje hebben geroepen omdat hij te hard van stapel liep in zijn strijd tegen de hormonen.

De moordenaars van Van Noppen zijn bekend maar onaantastbaar, zegt de Belg. De moord op de vleeskeurder heeft echter veel losgemaakt. De Belgische rundveesector had voordien al een slechte reputatie opgebouwd in binnen- en buitenland. Maar na deze afrekening met een fanatieke bestrijder van de hormonenmafia is de boot pas goed aan.

Van Noppens collega's hebben direct na de moord overwogen om collectief het bijltje erbij neer te gooien. En zij overwegen dat nog altijd. Omdat zij vrezen voor hun eigen veiligheid. En omdat zij het idee hebben te dweilen met de kraan open. Justitie slaagt er niet in de hormonenmafia achter slot en grendel te brengen. En de mesters die worden betrapt komen er vaak licht van af.

De commotie rond de hormonenmafia heeft met de moord op Van Noppen een hoogtepunt bereikt. En dat blijkt invloed te hebben op het koopgedrag van de Belg. “De mensen stellen veel meer vragen dan vroeger”, zegt de slagersvrouw, “En ze zijn minder rundvlees gaan kopen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden