opinie

Vleesindustrie, omarm de koers die door de Nederlanders is ingezet

Veganistische worstjes.Beeld Getty Images

Niet iedereen hoeft vegetariër te worden, maar de vleesindustrie moet wel verduurzamen. Dat meent Isabel Boerdam, initiatiefnemer van de Nationale Week Zonder Vlees.

De discussie over vlees eten is doorspekt met emotie. Daarom wil ik oproepen tot een rationele dialoog over het verduurzamen van de vleesindustrie.

Maandag begint de tweede editie van de Nationale Week Zonder Vlees. De eerste editie, vorig jaar, leidde direct tot verzet vanuit de vleesindustrie. De Centrale Organisatie voor de Vleessector stuurde een persbericht uit dat wij als initiatiefnemers van deze campagne goochelden met cijfers. Ook dit jaar ontvangen we via e-mail en sociale media heftige reacties van vleesverwerkers én van consumenten die zich aangetast voelen in de keuzevrijheid op hun bord. Al dan niet vlees eten raakt de emotie.

Laten we een moment nemen om de emoties los te laten en met een open blik het gesprek hierover aan te gaan. Ik denk namelijk dat we meer met elkaar gemeen hebben dan nu wordt gedacht. Om meteen een aantal vooroordelen weg te nemen: ik heb de Nationale Week Zonder Vlees niet in het leven geroepen om de vleesindustrie eigenhandig de strop om de hals te doen. Ik ben niet bezig om heel Nederland te bekeren tot vegetariër. Sterker nog: ik vind dat vlees een plek heeft in ons voedselsysteem.

Ik geloof alleen dat we op dit moment de balans in onze vleesconsumptie kwijt zijn. Ik zie het als essentieel dat Nederland kennismaakt met verrassende mogelijkheden van de plantaardige keuken, waarmee vlees niet meer dagelijks op het menu staat.

We moeten er iets mee

Ik kan me zo voorstellen dat de flexitarische beweging die in Nederland gaande is, waardoor men minder vaak vlees eet, de vleesindustrie nerveus maakt. Waar eerst gehakt lag, liggen nu af en toe vegagehakt, of - gekker nog - peulvruchten. Ik snap dat dat regelmatig frustratie opwekt.

Maar de hakken in het zand zetten helpt niet. Deze ontwikkeling is duurzaam en daar moeten we allemaal iets mee. Ook de vleesindustrie.

Iedere vleesproducent zou toch moeten beamen dat de kunst van het vak schuilt in vlees produceren met respect voor de volksgezondheid, dierenwelzijn en onze planeet? Moeten we de focus dan niet verleggen naar kwaliteit, in plaats van kwantiteit?

Met de huidige massaconsumptie lijkt het produceren van een duurzaam product bijna onmogelijk. Maar verschuilen achter 'de vraag van de markt', waarin prijs boven kwaliteit wordt verkozen vind ik te makkelijk. Het gaat om de toekomst van onze planeet. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om Nederland te laten proeven hoe het ook anders kan: beter, door een beetje minder.

Ik zou de vleesindustrie daarom willen vragen de koers te omarmen die in Nederland is ingezet. Ik verwacht echt niet dat de sector de Nationale Week Zonder Vlees zal toejuichen. Maar wees toch niet het laatste schaap dat over de dam springt en te laat inziet dat een gebalanceerd vleespatroon de toekomst is.

Wees innovator

Deze ontwikkeling biedt kansen. In de nieuwe balans is nog steeds ruimte voor een hoogwaardige vleesindustrie met een toekomstbestendige visie.

Dus vraag ik de vleesindustrie: wees de innovator in plaats van de criticaster. Word wakker en leer van de fouten van voorgangers. Ik noem maar even de slapende retailreuzen die dachten dat een goede webwinkel niet zo belangrijk zou zijn.

Ook voor de vleessector is het echt twee voor twaalf, dus tijd voor actie. Hoe mooi zou het zijn als over een aantal jaar deze sector zich heeft ontwikkeld tot de eiwitten-industrie, waarin zowel ruimte is voor dierlijke als plantaardige eiwitten. Daarvoor is durf nodig, durf om te kiezen voor een duurzame toekomst.

Lees ook:

Ook nu komt er geen kiloknallerverbod

Stuntprijzen voor vlees vindt minister van landbouw Carola Schouten (ChristenUnie) niet goed. Maar verbieden gaat niet.

Harmen van Dijk besloot zich aan te sluiten bij de flexitariërs: ‘Al dat ge-Ottolenghi kan gaan vervelen’

Hoe ga je een beetje nuchter om met voedsel- en dieethypes? Een goed boek kan helpen. Redacteur Harmen van Dijk vond er één toen hij besloot aan te sluiten bij de groeiende rij flexitariërs, terwijl freelancer Robert Visscher een boek vond dat hem helpt met afvallen.

Wordt dit het jaar van de vegetariër? Het vlees is vooralsnog zwak

Hoe ziet 2019 eruit? In de serie ‘het jaar van’ vandaag: wordt dit het jaar van de vegetariër? Voedingssocioloog Hans Dagevos ziet het eetgedrag maar langzaam veranderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden