'Vlees in Nederlandse winkels niet veilig'
Het vlees dat in Nederland in de schappen, ligt is niet veilig. Bedrijfsleven en overheid slagen er niet in de veiligheid voor consumenten te waarborgen. In de gehele keten, van slacht tot winkels, is heel veel mis. Slechte hygiëne en fraude komen veel te vaak voor.
Bedrijven vinden economische factoren belangrijker dan een veilig product, zo luidt de harde conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in zijn rapport Risico's in de vleesketen dat woensdag is gepubliceerd.
Uit het onderzoek blijkt onder meer dat hygiëneregels vaak niet worden gevolgd, bijvoorbeeld door onvoldoende opleiding van het personeel of door tijdsdruk. Ook komt fraude met vlees veel voor, meldt de Onderzoeksraad. Partijen vlees kunnen op papier plotseling van samenstelling veranderen en afvalvlees wordt 'omgekat' naar vlees voor menselijke consumptie. De veiligheid van paardenvlees is door de fraudegevoeligheid niet geborgd, stelt de Raad zelfs.
De instantie die toezicht moet houden op de voedselveiligheid, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), laat onverantwoord veel steken vallen. De raad concludeert dat het toezicht te wensen over laat vanwege voortdurende reorganisaties en bezuinigingen. Daarnaast zijn de middelen te beperkt om effectief op te treden in de vleesketen. 'Hiermee boet de NVWA in aan gezag', zo schrijft de raad.
Reactie D66
D66-Kamerlid Gerard Schouw wilt dat er zo snel mogelijk een einde komt aan de omvangrijke voedselfraude in Nederland. 'Om dit te bereiken moet het kabinet een regeringscommissaris aanstellen die onze voedselveiligheid moet gaan garanderen en als doel heeft binnen 5 jaar voedselfraude uit te bannen. De conclusie is dat Nederlanders een groot gezondheidsrisico lopen door allerhande voedselfraude. De paardenvleesaffaire, gevaren van resistente bacteriën door te hoog antibioticagebruik en salmonella in zalm. De lijst wordt steeds langer. Aan deze voedselfraude moet dan ook zo snel mogelijk een einde komen. Dit kan door meer in te zetten op strafrechtelijke vervolging en door voldoende opsporingscapaciteit beschikbaar te stellen'.
'Voedselveiligheid is óók de verantwoordelijkheid van de minister van Veiligheid en Justitie. Daar ligt een deel van de oplossing. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kan dit niet alleen. Bedrijven die frauderen moeten echt geraakt worden. Daarom hogere boetes en eerder overgaan tot strafrechtelijke vervolging om fraude zoveel mogelijk te voorkomen.'
Bescherming
Consumentenorganisatie Foodwatch: 'De conclusie van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is duidelijk: de vleessector is ziek en het huidige controlesysteem is niet adequaat. De consument wordt onvoldoende beschermd tegen ernstige risico's op het gebied van voedselveiligheid en fraude. Zelfregulering gaat deze problematiek niet oplossen. Wij vinden het hoog tijd dat staatssecretaris Dijksma en minister Schippers hun verantwoordelijkheid nemen. Zij moeten strengere wetgeving realiseren, transparantie aanjagen en krachtig handhaven.'
Directeur Marc Jansen van het Centraal Bureau voor de Levensmiddelen (CBL), de brancheorganisatie van supermarkten in Nederland vindt dat de vleessector nu moet laten zien dat het de zaken serieus gaat aanpakken. ''Dit is echt de gong voor de laatste ronde. Wij hebben onze buik vol van excuses dat het maar incidenten zijn. De supermarkten zullen waardeloosheid afstraffen.'