Vlees heeft nu geen eerlijke prijs

Horen vleeseters zich onderhand te verontschuldigen? Dat was zaterdag de vraag aan de lezers. Velen antwoordden bevestigend. Een ander wil terug naar het dieet van de oertijd: veel vlees, inclusief krokante insecten.

Hip
Sinds twee jaar ben ik zelf vegetariër. Ik weet nog goed de vragen die mijn omgeving stelde: 'Waarom?' was steeds de ondertoon. Ik moest me telkens verantwoorden. In een restaurant waar ik werkte, was mijn keuze mikpunt van denigrerende opmerkingen. En nu is vegetarisme opeens hip. Ergens vind ik dit jammer: veel mensen volgen de massa en denken zelf niet na over hun keuze. Hopelijk blijft het een persoonlijke keuze, dan hoeft niemand zich te verontschuldigen.

Tim van der Zanden (21) Tilburg

Onverteerbaar gras
Natuurlijk behoeven vleeseters zich niet te verontschuldigen: de mens is carnivoor. Het menselijk lichaam is ervoor gemaakt. Er moet wel onderscheid gemaakt worden tussen het eten van vlees en het produceren ervan, inclusief het slachten. Nu wordt alles 'op het bordje' van de consument geschoven. Die krijgt alles aangewreven, ook al heeft hij op veel dingen totaal geen invloed. Om de gehele mensheid alleen te voeden met planten is trouwens onmogelijk. Op het grootste deel van de planeet kan geen andere plantensoort groeien dan gras. Via de dieren dient gras mensen tot voedsel. Gras is voor de mens onverteerbaar (behalve voor de in Spanje verdwaalde Nederlandse wandelaarster, die het wel verteerd schijnt te hebben, maar dit terzijde).

Miel van Montfort Maasbracht

Supermarktkip
Vlees eten (of überhaupt eten) mag je ten alle tijden doen, daar hoeft niemand zich voor te verontschuldigen. Maar tegenwoordig kan een beetje algemeen ontwikkeld persoon niet meer beweren dat hij/zij niet weet wat er voor leed schuilt achter een 'supermarktkip' of 'kiloknallervlees'. Dat kan echt niet meer. Een stukje gezond, biologisch lokaal vlees mag wat mij betreft best. Overigens: flexitariërs, noem jezelf 'halve vegetariërs', of 'bewuste vleeseters' (je eet nog steeds vlees), maar gebruik geen rare samenvoeging van buigzaam en boer.

Hans Vullers Eindhoven

Eerlijke prijs
Niet de vleeseter zelf, maar de overheid heeft het mogelijk gemaakt dat dagelijks voor een prikkie vlees uit de intensieve veehouderij op ieders bord ligt. Het bevorderen van het welzijn en de gezondheid van aarde, mens, plant en dier is toch een zaak voor de politiek?

Net als bij het vliegen en autorijden is het in eerste instantie aan de overheid om schadelijke gedrag te begrenzen. De biologisch dynamische veehouderij moet tot norm verheven worden. Dan krijgt vlees weer een eerlijke prijs.

Wendy Schouten Rijswijk

Ik eet vlees, sorry
Niet degene die van de norm afwijkt, maar degene die anderen schade berokkent, zou zich moeten verantwoorden: de vleeseter dus. Het feit dat vlees eten normaal menselijk gedrag is, zoals Wilma Kieskamp beargumenteert, doet daar niets aan af. Het bezitten van slaven, het voeren van oorlog en het onderdrukken van vrouwen werden ook jarenlang als normaal menselijk (mannelijk) gedrag beschouwd. Het principe dat de vleeseter zich moet verontschuldigen heeft niets dogmatisch, ik zie het eerder als een teken van morele vooruitgang.

Willem Vermaat Vlaardingen

Delicatesse
Met maximaal twee keer per week vlees wordt vlees weer een delicatesse, net als het dat in mijn jeugd na de oorlog was. Vlees at je alleen in het weekend en het was altijd scharrelvlees, ander vlees bestond toen niet. Aten de koeien toen soja uit de Derde Wereld? Ik betwijfel het. Ging er slachtafval van schapen door hun voer? Welnee, dat aten de mensen zelf op.

Yvonne Hontelé Uffelte

Veel vlees, veel vis
Ik ben voorstander van het Paleodieet, dat de voeding nabootst van onze verre voorouders uit de tijd voordat er landbouw was. Dit betekent relatief grote porties vlees en vis. De mens is van nature een echte vleeseter. Hij heeft slechts één maag en een vrij kort spijsverteringskanaal, beide kenmerken van carnivoren. Peulvruchten en granen waren niet ruim voorradig toen de oermens leefde. Dit betekent dat eiwit uit graan en bonen geen voeding is waarop wij genetisch zijn aangepast. Om al het benodigde vlees te produceren, zullen we meer kleine dieren (of insecten) moeten eten, want die planten zich sneller voort.

Evert J. Berkelaar, oprichter stichting Het PaleoPrincipe Zoetermeer

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden