Vleermuis maakt gebruik van luchtruim boven zee

Ook op zee vliegen vleermuizen. Dat blijkt uit onderzoek met automatische detectoren van onderzoeksinstituut Imares en de Fieldwork Company. De detectoren hingen op de windparken 'Amalia' en 'Egmond' en vingen tussen eind augustus en eind oktober 2012 de ultrasone geluiden op van diverse ruige dwergvleermuizen en een enkele rosse vleermuis.

Uit eerder onderzoek van de Helderse onderwijzer Jan Boshamer blijkt dat er op boorplatforms regelmatig vleermuizen worden gevonden. "Maar dat zijn vaak dode of verzwakte dieren. Dit onderzoek laat zien dat vleermuizen structureel gebruikmaken van het luchtruim boven zee", zegt onderzoeker Sander Lagerveld van Imares.

Hij weet niet zeker wat ze tussen de windmolens zoeken. "Het kan om trekkende dieren gaan die onderweg zijn naar de Britse eilanden. Het is bekend dat er in het najaar veel ruige dwergvleermuizen samenkomen in Noord-Holland en dat zij in de winter in Engeland zitten." Het kunnen ook dieren zijn die er 's nachts heenvliegen, omdat er dan bij de windparken meer insecten zijn.

"Het is op zichzelf al fascinerend dat zo'n beestje van net tien gram over zee trekt en zelfs naar Engeland vliegt. Maar als er trekroutes over de Noordzee lopen, moet je daar misschien ook rekening mee houden bij de plaatsing van windparken", vindt Lagerveld. "En misschien trekken die windparken juist vleermuizen aan. Zweedse collega's hebben al eens laten zien dat vleermuizen op en neer vlogen naar windparken in de Oostzee om daar te foerageren." Dat de vleermuizen alleen op droge, windstille nachten zijn 'gehoord' geeft volgens de onderzoeker aan dat je ook rekening met ze kunt houden. 'In Duitsland worden windmolens op sommige plaatsen stilgezet als de weersomstandigheden aanvaringen met vogels waarschijnlijk maken.'

Aantallen kan hij nog niet geven. "Eén vleermuis kan diverse keren langs de detector vliegen, wat een overschatting geeft. Maar als een groepje vleermuizen langsvliegt, registreert de recorder dat maar als één geluid."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden