Vlamvertrager verboden

AMSTERDAM - Dertig personeelsleden op straat en miljoenen euro's verlies. Dat heeft een verbod van oud-minister Pronk van milieu voor de chemische fabriek Broomchemie in Terneuzen tot gevolg gehad. Eerder kreeg het bedrijf van het ministerie van verkeer en waterstaat en de provincie Zeeland vergunningen voor de productie van de broomhoudende vlamvertrager FR 720. Pronk draaide dit besluit terug. Door de Raad van State werd hij gisteren in zijn gelijk gesteld.

Volgens de Raad zijn de tijdelijke vergunningen aan het bedrijf op onzorgvuldige wijze verleend. Bij het verlenen van de vergunningen had meer onderzoek moeten worden verricht naar de schadelijkheid van de stof voor het milieu en de volksgezondheid. Broomchemie stapt in ieder geval nog naar de Europese rechter, omdat het verbod in strijd is met de Europese handelsregels.

Het Zeeuwse bedrijf had in 2001 een vergunning ontvangen van Verkeer en Waterstaat en de provincie Zeeland om tot en met 31 december 2003 testen te kunnen uitvoeren met de nieuwe vlamvertragende stof. Jaarlijks mocht één kilo van de stof in de Westerschelde terechtkomen. Broomchemie kon er echter niet mee aan de slag, omdat Greenpeace en de Zeeuwse Milieufederatie bezwaar hadden aangetekend tegen de vergunningen.

Minister Pronk legde het bedrijf hierop een productieverbod op. Evenals Greenpeace en de Milieufederatie bestond ook volgens Pronk een serieus vermoeden dat de stof onveilig is en is er onvoldoende informatie bekend over de mogelijke milieubelasting. Hij vond daarnaast dat de stof veel eigenschappen heeft met een andere vlamvertrager, TBBPA, die gevaarlijk zou zijn.

,,Klinklare onzin'', zegt J. van der Wal, technisch manager van Broomchemie, verontwaardigd. ,,Die twee stoffen hebben niets met elkaar gemeen en Pronk weet dat. Dit is een vergelijking van appels met peren.''

Greenpeace en de Zeeuwse Milieufederatie zeggen 'erg blij' te zijn met de uitspraak van de Raad van State. ,,De vergunningen hadden sowieso nooit mogen worden verleend. We snappen ook niet waarom Broomchemie geen gebruik heeft gemaakt van goede alternatieven. Er zijn namelijk andere stoffen, die dezelfde werking hebben als FR 720, maar niet giftig zijn'', zegt Bart van Opzeeland van Greenpeace.

Over broom bestaat dat ze een gevaar vormt voor milieu en natuur en voor de hormoonhuishouding van de mens. Dat is tot op heden echter wetenschappelijk niet hard te maken.

De stof is verweven in kleding, tapijten en gordijnen en wordt verwerkt in onder meer stofzuigers, computers en bekleding van meubels. FR 720 wordt vooral toegepast in afzuigkappen en plastic waterleidingpijpen.

Door het productieverbod van Pronk heeft Broomchemie in december vorig jaar noodgedwongen dertig van haar personeelsleden moeten ontslaan. Op basis van de verleende vergunningen had Broomchemie al zo'n vier miljoen euro geïnvesteerd in een installatie voor de productie van FR 720. Iedere maand dat er niet geproduceerd wordt, kost dat de onderneming ongeveer 400000 euro, vertelt Van der Wal.

Daar bovenop bestaat bij de onderneming ook de vrees dat het moederbedrijf Bromine Group in Israël de vestiging in Terneuzen wil sluiten, omdat er niet geproduceerd wordt. Dat is voor Van der Wal slecht verteerbaar, omdat FR 720 wel in de rest van de wereld wordt geproduceerd, verhandelt en gebruikt. ,,Het mag alleen in Nederland niet worden geproduceerd'', zegt Van de Wal.

Dat is voor hem onbegrijpelijk, omdat het produceren van de stof volgens hem veel voordelen met zich meebrengt. ,,Mensen huilen krokodillentranen om de nieuwjaarsbrand in dat Volendamse café. Wij willen stoffen produceren om dit soort rampen tegen te gaan. Als deze stof was gebruikt, waren de gevolgen nooit zo erg geweest.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden