Vlammende acts

Hij maakt kunst met vuur. En met een knallende performance opent vandaag de tentoonstelling 'Aanslagen zonder Gevolgen', in het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond te Amsterdam. Een verzameling films, die een inkijkje geven in de performancekunst die Pieter van den Bosch de afgelopen maanden heeft 'gepleegd'.

Hoe? Het gaat iets verder dan leuk een fikkie stoken, maar het uitgangspunt is hetzelfde: steek iets in brand en kijk wat er gebeurt.

Vijf van zulke 'aanslagen' op locatie heeft de kunstenaar de afgelopen maanden 'gepleegd'. Bezoekers werden daarbij deelnemers aan zijn kunstwerken, die met beschermende pakken en helmen in het vuur stonden, of erdoorheen konden lopen. Die performances zijn gefilmd, sommige deelnemers droegen vuurvaste camera's op de pakken. De films daarvan zijn tot half januari te zien in de Brakke Grond.

Het is de 31-jarige Vlaming vooral te doen om het 'moment' te vangen. "Ik wil dat de krachten van de natuur zich kunnen manifesteren in mijn werk, waarbij ik aantoon hoe sterk wij die in ons dagelijks leven hebben ingekapseld, bijvoorbeeld in een automotor, of onder een pannetje water met knakworstjes, waarbij we de originele kracht niet meer herkennen."

Zo'n vuurtje is zo'n moeilijk grijpbare gebeurtenis, vertelt Van den Bosch. "Vuur is snel voorbij, en het is maar moeilijk er dichtbij te geraken. Met mijn tentoonstelling wil ik mensen in de constructie van het vuur brengen. Ik ben zelf enorm gefascineerd door dat ongrijpbare van vlammen, als materie om mee te werken."

Neem alleen het verschil tussen vuur van buskruit, of brandend hout. "Het is allebei warm, maar verder heel anders. Een van mijn werken is gebaseerd op magnesium, een ander op gas, op buskruit...je kunt het allemaal vuur noemen. Maar zoals een schilder de kleur blauw gebruikt, zo bekijk ik een soort vuur als materiaal", zegt Van den Bosch.

En nee, de plaatselijke brandweer deed niet moeilijk. "Die vonden het ook wel leuk, maar de veiligheid staat voorop natuurlijk. Daarbij, het is niet zo dat ik zo maar een lucifer in duizend liter benzine gooi." Na een opleiding Performance aan de Toneelacademie Maastricht heeft Van den Bosch ook een opleiding pyrotechniek afgerond, dus hij weet wat hij doet.

"Het waren net brandoefeningen zoals vroeger op school." In het Limburgse Brunssum had hij een werk in een oude steengroeve, 'daar brandt behoorlijk weinig', en op locatie in Brussel vond het werk bijvoorbeeld plaats op het water. Er is een half uur durende brand geweest waarbij mensen door een rotstuin van vuur konden wandelen, maar ook werken met buskruit dat na een tiental seconden doofde.

En voor alle duidelijkheid: de titel 'Aanslagen zonder Gevolgen' is niet bedoeld om bezoekers een terroristische bomexplosie zonder fatale afloop te laten ervaren. "Wat ik wilde zoeken is de realiteit van het vuur, niet een soort aanslag waar we schrik van hebben. Het is een aanslag op de zintuiglijke waarneming."

'Aanslagen zonder Gevolgen' is tot 18 januari te zien in Cultuurhuis de Brakke Grond.

In de licht ontvlambare performances van Pieter van den Bosch worden bezoekers deelnemers, met beschermende pakken en helmen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden