Vlammend rood botst met ingetogen aardetinten

In het Amsterdamse Filmmuseum Eye is deze zomer veel moois uit het Woody Allen-oeuvre te zien. Trouw-redacteuren herbeleven hun favoriet. Vandaag Peter van der Lint over 'Interiors'.

Beige- en aardetinten. Dat zijn de lievelingskleuren van Eve. Veilige en saaie kleuren, waarmee de binnenhuisarchitecte op hoog (en duur) niveau interieurs inricht. Vazen, kussens, lampen, accessoires, gordijnstoffen - alles op elkaar afgestemd. Ook in het ouderlijk huis aan de kust van Long Island, waar Eve en haar man hun drie dochters grootbrachten, klopt alles. Ton sur ton. Een vaasje een paar centimeter naar rechts geschoven kan wonderen voor een interieur doen. De drie dochters van Eve gaan al net zo artistiekerig en in even kleurloze outfits door het leven als hun moeder. En natuurlijk zijn ze alle drie behoorlijk verknipt.

Woody Allen schreef de rol van Eve in zijn filmdrama 'Interiors' met de legendarische actrice Ingrid Bergman voor ogen. De koele en afstandelijke Zweedse zou volgens hem perfect geweest zijn voor de neurotische en dwangmatige binnenhuisarchitecte, die in een existentiële crisis belandt als haar man haar inruilt voor een heel ander soort vrouw - een vulgair type, zoals een van de drie dochters deze levendige en hartelijke Pearl later omschrijft.

Ingrid Bergman had net een contract getekend bij haar beroemde landgenoot Ingmar Bergman. Met hem zou ze in datzelfde jaar 'Höstsonaten' (Herfstsonate) draaien. De rol van Eve ging daarom naar Geraldine Page en het grappige is dat Page én Bergman in 1978 voor hun prachtig geacteerde moederrollen concurrenten waren voor een Oscar.

Ingmar Bergman was Allens idool en hij wilde altijd al eens een serieuze film maken in de geest van de grote Zweedse cineast. Hij schreef voor 'Interiors' zijn eigen script, net zoals Bergman dat voor 'Herfstsonate' deed. De films hebben wel wat van elkaar weg. Bergman speelt een beroemde concertpianiste die haar dochter (Liv Ullmann) ernstig verwaarloosd heeft. Page is moeder van drie dochters die allen emotioneel gemankeerd zijn. Allens uitgangspunt voor zijn eerste serieuze film ooit waren juist die drie dochters, gemodelleerd naar de drie zusters in Tsjechovs gelijknamige toneelstuk.

Ondanks dat gegeven, en ondanks het goede spel van Diane Keaton, Mary Beth Hurt en Kristin Griffith als de zussen, is het toch vooral Geraldine Page die de show steelt als de gekwelde en gekwetste echtgenote en moeder. In de herinnering staat juist het beeld van haar na bijna veertig jaar nog het levendigst op het netvlies.

Allen voert op een goed moment in het drama Pearl ten tonele, de nieuwe vlam van vader. In die keurig aangeharkte overdaad van beige- en aardetinten verschijnt zij als een soort fragmentatiebom in vurig rood. Dat vlammende rood botst frontaal op het zorgvuldig aangebrachte kleurenpalet van het strandhuis. Maureen Stapleton - ook al genomineerd voor een Oscar - speelt de rol van Pearl met de juiste overmoed en naïviteit, en ze krijgt van Allen geweldige teksten in de mond gelegd.

Het is Pearl die in de volledig muziekloze film vraagt of men muziek wil horen. In deze omgeving is de vraag alleen al bijna een affront. Prompt klinkt 'Keepin' Out of Mischief Now' van Tommy Dorsey - het blijft natuurlijk wel een film van Woody Allen. Vervolgens stoot ze, aangeschoten dansend, zo'n duur vaasje van Eve om. Pearl brengt leven in de brouwerij, warmte, een harteklop, iets waar de drie dochters maar moeilijk mee om kunnen gaan. Totdat Pearl wel heel letterlijk nieuw leven in de verhoudingen blaast, en de dochters het voortaan zonder moeder Eve moeten stellen.

O ja, 'Interiors' is een van de weinige Allen-films waarin hij zelf niet acteert. Maar je hoort en ziet hem de hele tijd, want die lichtelijk zeurderige teksten van al die personages, die zijn natuurlijk allemaal van hem.

'Interiors' draait op 29 juli, 3 en 15 augustus in Eye.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden