Vlak geacteerde remake met een kleffe vergevingssaus

REMKE DE LANGE

Ben-Hur

Regie: Timur Bekmambetov

Met: Jack Huston, Toby Kebbell, Nazanin Boniardi, Pilou Asbæk, Morgan Freeman

**

De film staat nog altijd hoog op de lijstjes van artistieke en commerciële Hollywoodhoogtepunten: 'Ben-Hur' (1959) werd onderscheiden met elf Oscars - wat pas met 'Titanic' en 'The Lord of the Rings: The Return of the King' werd geëvenaard - en leverde studio MGM, die met dit dure, epische spektakel een enorm risico had genomen, flinke winst op.

Waarom zou je je wagen aan een remake van de bewonderde klassieker over twee stiefbroers die in het jaar 33 in Jeruzalem tijdens de Romeinse bezetting tegenover elkaar komen te staan?

Technologische vernieuwing kan een argument zijn. De opnamen, op het ongebruikelijke, kwalitatief hoogstaande 65mm-filmmateriaal, van de beroemde wagenrace-scène waarin de mannen hun strijd uitvechten, duurden destijds vijf weken. Ze waren met 15.000 figuranten op een immense filmset in Italië een logistiek hoogstandje van jewelste. Een Romeinse arena vol toeschouwers creëer je tegenwoordig met computers en visuele effecten.

Een ander, misschien zwaarwegender, argument is het feit dat de roman 'Ben-Hur: A Tale of the Christ' van de Amerikaanse Lew Wallace uit 1880 blijft inspireren: het boek is niet voor niets vaker verfilmd. Deze nieuwe bewerking heeft als stuwende kracht productiemaatschappij Lightworkers Media, geleid door een echtpaar dat eerder met succes de televisieserie 'The Bible' produceerde. Ook 'Ben-Hur' draait om het uitdragen van christelijk gedachtegoed.

Judah Ben-Hur (Huston, kleinzoon van regisseur John Huston), geboren in een rijke joodse familie, en zijn aangenomen Romeinse broer Messala Severus (Kebbell) zijn als kind hecht. Maar eenmaal volwassen raken ze met elkaar in de clinch. Terwijl Messala carrière maakt in het Romeinse leger, komt Ben-Hur als galleislaaf in een scheepsruim terecht en raakt zijn familie aan de bedelstaf. Een barmhartige timmermanszoon genaamd Jezus, die wonderen verricht en door de Romeinen wordt gekruisigd, krijgt ondertussen steeds meer aanhang en wordt ook voor de familie Hur een inspiratiebron.

Regisseur Bekmanbetov ('Wanted') heeft duidelijk plezier in groots opgezette actiescènes: een slag op de Ionische Zee, en de paardenrace onder toeziend oog van Pontius Pilatus (de Deense Asbæk met nuffig bontje) zijn visueel in orde. Al zou je je kunnen ergeren aan het keurig gekamde uiterlijk dat Ben-Hur ook te midden van het rondvliegende stof behoudt.

Met menselijk drama kan de maker minder goed uit de voeten. 'Ben-Hur' is een emotioneel povere, vlak geacteerde film die goed en kwaad gemakzuchtig tegenover elkaar zet en tenslotte de conflicten overgiet met een kleffe vergevingssaus. De boodschap kan nog zo nobel zijn, heel overtuigend wordt die niet met deze saaie personages en hun humorloze dialogen.

Evangelisten zullen er vast mee in hun nopjes zijn, 'Ben-Hur' komt niet in de buurt van zijn 50+ jaar oude voorganger.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden