Vlagofficier brengt marine in opspraak

door George Marlet

Aan de incidenten bij de marine lijkt geen eind te komen. Een vlagofficier van de marine stapt op vanwege publiciteit over seksueel wangedrag.

Een bericht in de Telegraaf was voor commandeur Frans van den Berg aanleiding ontslag te nemen. Zo wil hij de marine „niet verder beschadigen nu deze toch al niet aflatend in opspraak is vanwege talrijke schandalen.” Van den Berg (50) was als directeur operaties lid van de Admiraliteitsraad, het hoogste bestuurscollege van de marine. De vereniging van marineofficieren KVMO noemt het besluit van Van den Berg ’begrijpelijk en verstandig’.

Tijdens een gezellig avondje aan boord van een fregat heeft de commandeur in 2002 onder invloed van alcohol een vrouwelijke matroos onzedelijk betast. Een interne onderzoekscommissie adviseerde Van den Berg te ontheffen uit zijn functie van eskadercommandant en over te plaatsen. Eind 2002 werd Van den Berg directeur operaties. Volgens Defensie had Van den Berg al langer het plan zijn ontslag in te dienen ter wille van het imago van de marine.

De marine is recent vaak in het nieuws geweest met seksuele intimidatie, alcoholmisbruik en pesten. De door Defensie ingestelde commissie-Staal concludeerde eind augustus dat het de krijgsmacht vooral ontbreekt aan ’sociaal leiderschap’ om ongewenst gedrag te signaleren.

Pa nog kwamen incidenten naar buiten met mariniers, die discobezoekers hebben mishandeld en spullen uit een winkel gestolen. De commandant zeestrijdkrachten besloot daarop oefeningen van mariniers droog te leggen. Ook op schepen mag geen alcohol meer worden geschonken.

KVMO-voorzitter Peter van Maurik schrijft de stroom incidenten mede toe aan het ’opschudden van de veren’. „De marine is bezig orde op zaken te stellen. Dat is even pijnlijk, maar over enige tijd zou de marine daar zelfs sterker uit tevoorschijn kunnen komen.” Sinds de publiciteit zijn officieren volgens Van Maurik alerter op wangedrag. „Voorheen werd te vaak gezegd: ’Je gedrag is privé, dat is je eigen verantwoordelijkheid’. Nu worden mensen eerder op hun gedrag aangesproken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden