Reportage

Vlaggen half stok: Vader Nijntje is niet meer

null Beeld AP
Beeld AP

De vlaggen van het Utrechtse stadhuis hangen halfstok na het nieuws dat Dick Bruna, vader van Nijntje en vele andere tekenfiguren, overleed op 89-jarige leeftijd.

Jenda Terpstra

‘Nijntje was toch zo verdrietig. Nijntje had een dikke traan. Weet je waarom Nijntje huilde? Oma pluis was doodgegaan’. Bij het Nijntjemuseum in de binnenstad van Utrecht ligt een bosje vrolijke zonnebloemen aan de voeten van het witte konijntje. Steeds meer bloemen volgen. Ezra (6) en Dieuwke (4) uit Utrecht deert het niet. Ze spelen onverstoord om het standbeeld heen.

Vanmiddag waren ze met oma in het museum toen het nieuws kwam. “Welke Nijntjeboekjes we thuis hebben?” Ezra weet het even niet meer. “Oma Pluis, Nijntje gaat logeren”, helpt oma Joyce Grootendorst (57). Vroeger zag ze de tekenaar weleens fietsen. “Maar de laatste jaren niet meer. Hij was al oud.”

Dick Bruna overleed donderdagavond in zijn slaap in zijn woonplaats Utrecht. De tekenaar maakte vele affiches en omslagen. Zijn boekenreeks van de Zwarte Beertjes was geliefd. Net als zijn prentenboeken Betje Big, Boris en Barbara Beer en Fien en Pien. Maar wereldwijde roem kreeg hij met het witte meisjeskonijntje Nijntje.

Hij tekende Nijntje voor het eerst in 1955 voor zijn zoontje na een vakantie in Egmond aan Zee. Zestig jaar later lagen er 124 prentenboeken in meer dan vijftig talen. In totaal verkocht hij 85 miljoen boeken. Bruna illustreerde met strakke, precieze, dikke lijnen. Hij gebruikte bijna alleen elementaire kleuren. Het ronde hoofdje, de oortjes, oogjes en het typische kruisje als mond, alles gebeurde met de hand.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Dick Bruna Beeld Rijksmuseum
Dick BrunaBeeld Rijksmuseum

Nijntje aan zee

In het Nijntjemuseum spelen kinderen tussen Bruna’s typische strakke gekleurde tekenfiguren. Opa Ed Tarée (66) uit Amstelveen kijkt toe hoe zijn kleinzoon Maddox van twee en kleindochter Fiji, bijna vijf, spelen. Fiji draagt een roze prinsessenjurk en is druk in de weer met kleurrijke blokken op een laag tafeltje. Nijntje aan zee vindt ze het leukst, zegt ze verlegen. De eenvoud spreekt kinderen aan volgens opa Ted. “De boekjes zijn al generaties lang geliefde voorleesboekjes”.

Kort na het nieuws komt ook Jan van Zanen, Burgemeester van Utrecht, aan bij het Nijntjemuseum. Hij kende Dick Bruna persoonlijk. “Het is een groot verlies voor Utrecht. Hij was een sobere, eenvoudige en sympathieke man. In dat opzicht leek hij veel op Nijntje. Toen ik zijn atelier bezocht, viel me op hoe netjes alles was. De potloden, het kopje koffie dat we kregen. Alles was tot in de puntjes uitgewerkt. Precies zoals hij tekende.”

Bruna was geliefd in Utrecht en ver daarbuiten. In Japan heet Nijntje ‘Miffy’ en is razendpopulair. De bordjes in het Utrechtse Nijntjemuseum staan in het Nederlands, Engels en Japans, speciaal voor de vele Japanse bezoekers. Niet alleen kinderen zijn gek van het witte konijntje. “Japanse vrouwen vallen in het katzwijm voor de tekeningen”, vertelt één van de verkoopsters in de museumwinkel. Bruna’s fantasiewereld zal naar verwachting ook na zijn dood kinderen en volwassenen wereldwijd blijven aanspreken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden