Vlag uit voor bevrijding Nederlands-Indië

(Novum) - Op verschillende plaatsen in Nederland en in Indonesië wordt dinsdag stilgestaan bij de bevrijding van Nederlands-Indië in de Tweede Wereldoorlog, 61 jaar geleden. Met de overgave van Japan op 15 augustus 1945 eindigde de oorlog in Zuidoost-Azië en in het Nederlandse koninkrijk. Tijdens de plechtigheden worden zowel de militaire als de burgerslachtoffers van de Japanse bezetting herdacht.

De jaarlijkse herdenking van de Japanse capitulatie bij het Indisch Monument in Den Haag wordt bijgewoond door minister-president Jan Peter Balkenende (CDA). Ook op andere plaatsen in Nederland vinden herdenkingen plaats. Onder meer in Zwolle en Heerenveen worden kransen en bloemen gelegd. De rijksoverheid heeft voor dinsdag een vlaginstructie uitgegeven. Dat betekent dat op alle rijksgebouwen de Nederlandse vlag wordt gehesen. Lagere overheden is gevraagd dat voorbeeld te volgen.

Ook in Indonesië wordt het einde van de oorlog herdacht. De Nederlandse ambassadeur in Indonesië, Nikolaos van Dam, legt namens het koninkrijk een krans op een ereveld. Voor het gebouw van de Nederlandse ambassade in Jakarta vindt eerst een demonstratie plaats. Het vorig jaar opgerichte Komite Utang Kehormatan Belanda (Comité Nederlandse Ereschulden) biedt de ambassadeur een petitie aan. Daarin wordt gevraagd om excuses voor de Nederlandse bezetting van de voormalige kolonie en om een schadevergoeding.

Vorig jaar erkende Nederland voor het eerst 17 augustus 1945 als de Indonesische onafhankelijkheidsdag. Minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) sprak toen namens het kabinet ook zijn spijt uit over de politionele acties, die volgens hem 'langduriger en gewelddadiger waren dan nodig'. Aanvankelijk erkende Nederland Indonesië pas per 27 december 1949. Tijdens de politionele acties in 1947 en 1948 bezetten Nederlandse troepen de meeste eilanden van de Gordel van Smaragd om een afscheiding van het koninkrijk te voorkomen. Daarbij kwamen zo'n vijfduizend Nederlandse militairen en tienduizenden Indonesiërs, vooral burgers, om het leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden