Vlaanderen wil nu ook polderimams

Maart 2006: Turkse imams volgen een spoedcursus inburgeren in Rotterdam. Beeld anp

In navolging van Nederland wil nu ook Vlaanderen een opleiding voor 'polderimams'. Onderwijsminister Pascal Smet maakt er vanaf volgend jaar geld voor vrij.

De eerste concrete plannen moeten in de zomer klaar zijn, meldt persbureau Belga. De regering gaat de komende maanden in overleg met vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen en moslimorganisaties. Smet wil beginnen met een beroepsopleiding tot imam en 'islamconsulent' en hoopt op de lange termijn een universitaire (en waarschijnlijk meer theoretische) opleiding voor moslimtheologen te kunnen openen.

Het project moet leiden tot imams en islamitische geestelijk verzorgers die goed Nederlands spreken en aansluiting kunnen vinden bij de 'nieuwe generatie Europese moslims'. Ook moeten ze wat de minister betreft gaan bedenken wat het betekent 'om als moslim in de seculiere maatschappij te leven'. In de begroting van 2014 trekt hij er 100 duizend euro voor uit.

Smets plan lijkt sterk op het Nederlandse streven naar 'polderimams'. Ons land kent sinds 2006 een HBO-studie en enkele universitaire trajecten die opleiden tot imam. Net als in Vlaanderen moeten de opleidingen kunnen bestaan zonder invloed en financiële steun van buitenlandse organisaties.

In Nederland zou er weinig interesse zijn
De Nederlandse beroepsleiding heeft haar langste tijd echter gehad. In februari bleek dat hogeschool Inholland de studie gaat wegbezuinigen. Bestuursvoorzitter Doekle Terpstra noemde het traject in Trouw te duur. In zeven jaar tijd studeerden er slechts 8 studenten af. Van hen werd er 1 daadwerkelijk imam.

Of dat gebrek aan animo te maken had met de arbeidsperspectieven van afgestudeerden was niet duidelijk. Islamitische organisaties meenden dat er talloze vacatures zijn, maar volgens minister Bussemaker (Onderwijs) kiezen moskeeën toch vaak voor imams met meer ervaring.

Vlaanderen is optimistisch dat die problemen daar niet ook zullen optreden. Geestelijken zoals imams, priesters en dominees worden in België door de overheid betaald. De Vlaamse polderimam mag volgens minister Smet rekenen op een rianter salaris dan zijn Nederlandse collega's.

 
Net als in Vlaanderen moeten de opleidingen kunnen bestaan zonder invloed en financiële steun van buitenlandse organisaties
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden