Vlaanderen voorziet grote problemen bij droge Hedwigepolder

'Plan Bleker kost België 250 miljoen'

Staatssecretaris Henk Bleker van natuurbeheer heeft nogal wat losgemaakt met zijn besluit om niet de Hedwigepolder onder water te zetten, maar een ander Zeeuws gebied. Vlaamse politici noemen het terugkomen op de afspraken onaanvaardbaar, de Vogelbescherming kondigt aan naar de rechter te stappen en Zeeuwse politici reageren verheugd.

De bewindsman reisde gisteren zelf af naar het Zeeuwse polderland om daar uit te leggen wat hij voor ogen heeft. Bij zijn rondgang waren vooral de Zeeuwen te zien die mordicus tegen het onder water zetten van de Hedwigepolder zijn.

Met het ontpolderen van een gebied wordt getracht nieuwe natuur te scheppen die natuur kan compenseren die elders verdwijnt. De Hedwigepolder, waar al jaren politieke discussie over is, zou onder water worden gezet als tegenwicht voor de natuurschade die het uitdiepen van de Westerschelde heeft opgeleverd. Vlaanderen zou 90 miljoen euro meebetalen aan het ontpolderen, omdat het verdiepen van de Westerschelde gunstig is voor de haven van Antwerpen.

Bleker moet het nieuwe kabinetsbesluit nog met de Belgen uitonderhandelen. Dat wordt een hele klus. De Vlaamse premier Kris Peeters liet vrijdag al weten dat Nederland een probleem heeft als het oorspronkelijke verdrag niet wordt gerespecteerd. En volgens Wivina Demeester (politicia van CD&V) wacht Vlaanderen een financiële strop van 250 miljoen als Blekers plan doorgaat. Vlaanderen zou namelijk een dijk moeten aanleggen en de verbetering van toegang tot de Antwerpse haven zou er vertraging door oplopen. Bleker ziet het overtuigen van de Belgen als 'een kwestie van stuurmanskunst'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden